niedziela, 11 czerwca 2017

Makaron z warzywami – kolorowo i zdrowo

Warzywa kolorowe z makaronem 🍜 zmieszane to smaczne i zdrowe ❤ 💪 danie. Młoda cebula, papryka, kapusta, rzodkiewka na oleju rzepakowym podsmażone z mini makaronem, kolorowym połączone. Garam masala, solą, pieprzem doprawione i szczypiorkiem, miętą oraz kiełkami złączone. Całość wyszła świeżo oryginalnie w smaku niebanalnie 🍴. 



Składniki:
  • ok. 250 g makaronu Mini rurki Lubella,
  • 3 młode cebule ze szczypiorkiem,
  • po ½ świeżej papryce: żółtej, zielonej, czerwonej,
  • ½ pęczku rzodkiewki,
  • 2 garście poszatkowanej młodej kapusty,
  • mix świeżych kiełków,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • świeże listki mięty pieprzowej,
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
W tym czasie przygotowujemy warzywa.

Cebulę białą kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy.
Rzodkiewkę kroimy w ćwiartki lub ósemki w zależności od ich wielkości.
Paprykę kroimy w małe kawałki, kostki lub paski.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę z papryką, doprawiamy solą. Następnie dodajemy kapustę i przesmażamy 2 min.
Kolejno dodajemy rzodkiewkę i podgrzewamy 1 min, delikatnie mieszając.

Do warzyw dodajemy makaron, doprawiamy, solą, pieprzem i garam masala.
Całość mieszamy.
Podajemy z kiełkami, szczypiorkiem  i listkami mięty.

Danie przed podaniem można posypać startym żółtym serem. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)