niedziela, 11 czerwca 2017

Makaron w sosie śmietanowo koperkowym z groszkiem

Obiad z makaronem 🍜 Mini, to moja 👩 kolejna propozycja na danie ekspresowe, które w kilka min  ⌚ jest gotowe. Makaron na al denta gotujemy, śmietankę z groszkiem zagotowujemy, pieprzem, solą, koperkiem doprawiamy i całość podgrzewamy. Przed podaniem serem posypujemy i z dodatkiem mięty pieprzowej 🌿 sobie jemy.
To danie jest proste, banalne, dla zapracowanych i lubiących makarony idealne 😊.


Składniki:
  • 300 g makaronu Mini rurki Lubella,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • sól do smaku,
  • 3 duże łyżki posiekanego świeżego koperku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • świeża mięta pieprzowa,
  • ser grana padano.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente (gotujemy max 5 min) i odcedzamy.
Na dużą patelnię (ewentualnie garnek o szerokim dnie) przelewamy śmietankę, dodajemy groszek, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.

Kiedy śmietanka zacznie się gotować, dodajemy makaron, koperek, podgrzewamy ok.  1-2 min delikatnie mieszając.
Makaron posypujemy startym serem i podajemy z listkami mięty pieprzowej.

Rada: makaron powinien być al dente, gotujemy go tylko 4 min, ponieważ jeszcze będzie gotowała się w śmietanie. Ważne, aby dodać go tuż po odcedzeniu.



Smacznego :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)