sobota, 17 czerwca 2017

Grillowane bagietki z pastą oliwkową z kaparami i camembert

Pastę z zielonych 🍀🌿 oliwek, kaparów, zielonej pietruszki, oleju rzepakowego i sera camembert przygotowujemy, do której prażony słonecznik dodajemy. Bagietkę 🍞 z jednej strony olejem skrapiamy, na drugiej zaś pastę nakładamy. Pod przykrywą grillujemy 🍴, a na wierzch świeżą rukolę dodajemy. Smaczne, chrupiące jako przekąska podane lub do mięsa 🍡🍗🍢, kiełbasek, jako dodatek dodane. Można też je w piekarniku przygotować i smakiem się rozkoszować. 



Składniki:


  • 100 g zielonych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżeczki kaparów,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • 1 łyżka posiekanej naci pietruszki,
  • 3 łyżki słonecznika,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso,
  • 100 g sera camembert,
  • bagietka,

ponadto:
  • olej do posmarowania bagietki,
  • świeża rukola.


Przygotowanie:
Pasta oliwkowa:
Za pomocą blendera miksujemy, oliwki z kaparami, nacią pietruszki, dolewamy oleju i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser camembert, miksujemy i doprawiamy pieprzem do smaku.
Na suchej patelni prażymy słonecznik, delikatnie rozdrabniamy za pomocą blendera lub kroimy, dodajemy do przygotowanej pasty.
Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie smarujemy z jednej str. olejem, a na drugiej nakładamy przygotowaną pastę. Tak przygotowane kromeczki grillujemy pod pokrywą.
Bagietki podajemy z świeżą rukolą.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)