wtorek, 13 czerwca 2017

Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem

Polędwiczka wieprzowa bardzo szybko się grilluje i im krócej tym lepiej smakuje. 
Ziemniaki  na talarki pozamieniane, równie szybko są grillowane, cienkie i chrupiące, smakiem, babcine talarki przypominające. Szparagi wiadomo są bardzo zdrowe, a prosto z grilla, wyjątkowe. Pasternak cienki maksymalnie, z grilla smakuje idealnie. 
Tylko pasternak niczym nie doprawiamy, a pozostałe składniki solą i pieprzem oprószamy. To proste połączenie mięsa z warzywami wygrywa swoimi smakami.



 Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • kilka ziemniaków (3-4 szt. średniej wielkości),
  • duży pasternak,
  • olej rzepakowy,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie:
Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy palcami.
Mięso obtaczamy olejem rzepakowym z niewielką ilością soli (będziemy dosalać po grillowaniu) i pieprzem.

Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki.  Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania).
Szparagi zalewamy bardzo zimną wodą na ok. 10 min.
Szparagi osuszamy, skrapiamy olejem i obtaczamy je w nim.

Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem.
Talarki skrapiamy olejem rzepakowym.

Pasternak obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na paski, po długości, skrapiamy olejem.

Na rozgrzanym ruszcie grillujemy warzywa i mięso.

Polędwicę grillujemy z dwóch str. tylko raz odwracamy, czas w zależności od ich grubości, pamiętając, że im dłużej będziemy poddawać ją wysokiej temp. tym będzie twardsza. Im krócej tym lepiej. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Talarki grillujemy na złoty kolor z dwóch str. pod  koniec doprawiamy solą. 
Talarki łatwo się odwrócą, jak będą przypieczone.

Szparagi układamy jeden koło drugiego na ruszcie i grillujemy, powinny być chrupiące (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Lekko oprószamy solą.

Najmniej czasu wymaga pasternak, układamy je płasko na ruszcie i grillujemy tylko z jednej str., nie odwracamy i niczym nie doprawiamy. Smak ma pozostać czysty, słodkawy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)