poniedziałek, 8 maja 2017

Zupa krem ziemniaczano cebulowa

Odkąd pamiętam, zupa ziemniaczana, często była u mnie gotowana 🍴. Na rosole była przygotowywana i śmietaną zabielana. Ja 👩 jednak ziemniaczaną inaczej ugotowałam i na krem zmiksowałam. Użyłam cebuli i ziemniaków czerwonych, przypraw ulubionych, następnie całość zmiksowałam i z mieszanką przypraw - suszonych pomidorów z chili podałam. Zupa wyszła bardzo kremowa, w smaku nietypowa 👄 ❤.

Składniki:
  • 3 duże czerwone cebule,
  • 1 kg czerwonych ziemniaków,
  • 2 średnie marchewki,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3-4 liście czosnku niedźwiedziego,
  • garść świeżego lubczyku (2 gałązki),
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej papryki wędzonej,
  • mielony pieprz cayenne do smaku,
  • sól do smaku,
ponadto:
  • mieszanka przypraw - suszone pomidory z chili.
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w wiórka, ziemniaki i marchew w kostkę.
W garnku (min. 1,5 l) rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z dodatkiem cukru, dodajemy warzywa i całość podgrzewamy ok 2 min, ciągle mieszając.
Zalewamy 1 litrem gorącej wody, dodajemy czosnek, lubczyk i czosnek niedźwiedzi. Gotujemy pod przykryciem, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Wyciągamy lubczyk, czosnek niedźwiedzi i całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Dopiero teraz dodajemy paprykę słodką i wędzoną, sól, mieszamy blenderem, a na sam koniec doprawiamy pieprzem cayenne.

Rada: jeśli wolicie rzadszą zupę wystarczy dolać przegotowanej gorącej wody i połączyć za pomocą blendera. Jednak zupa najlepiej smakuje gdy jest gęsta.

Gorącą zupę, tuż przed podaniem posypujemy mieszanką przypraw suszonych pomidorów z chili. Przyprawy pod wpływem ciepła miękną i nadają zupie fajnego smaku. 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do jej wypróbowania :) Pozdrawiam

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)