środa, 24 maja 2017

Rigatoni z mozzarellą, ziemią oliwkową i chipsami z mięty

Makarony🍝 , zapewne większość  lubi gotować i na różne sposoby smakować.  
Ich rodzajów i wzorów, a nawet kolorów, jest  mnóstwo do wyboru.🌿🌾🍴😊😊
Ja 👩, makaron 🍝 nawet z samym masłem ze smakiem zajadam, ale jednak do niego coś jeszcze dokładam. Tym razem z oliwkami, miętą zwykłą i pieprzową połączyłam i mozzarelli dołożyłam. Składniki niby takie zwykłe, banalne, ale sami zobaczcie 👀 przemianę oliwek i mięty, bo danie naprawdę wyszło niebanalne.


Składniki na 4 porcje:

  • ok. 100 g zielonych oliwek bez pestek, całych lub w plasterkach,
  • ok. 200 g makaronu rigatoni,
  • świeże listki mięty,
  • świeże listki mięty pieprzowej,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz czarny mielony,
  • 125 g mozzarelli.
Przygotowanie:

Ziemia oliwkowa:
Oliwki przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180°C i w tej temperaturze suszymy oliwki do momentu, aż będą wysuszone, twarde. Czas ich suszenia zależy od ich wielkości i ilości.
Oliwki pozostawiamy do przestygnięcia i rozkruszamy je palcami, bądź za pomocą miksera, aby wyczuwalne były małe kawałeczki.

Rada: te w całości suszyć się będą ok. 45 min, lepiej użyć tych w plasterkach jeśli mamy mniej czasu. Można przygotować większą ilość i wykorzystać do innych dań.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy (solimy mniej niż zwykle).

W tym samym czasie przygotowujemy chipsy z mięty.
Listki mięty płuczemy i suszymy papierowym ręcznikiem.
Do rondelka o szeroki dnie, wlewamy olej, ok. 2-3 cm wysokości.  
Na rozgrzany olej wrzucamy po kilka listków mięty, smażymy je bardzo krótko, max 5 sekund i wyjmujemy łyżką cedzakową. Od razu przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojony w kostkę czosnek (nie można za mocno go przypiec,bo będzie gorzki smak).
Dodajemy ugotowany makaron,  całość mieszamy i doprawiamy pieprzem.

Makaron porcjami przekładamy na talerze, dodajemy mozzarelle podzieloną na kawałki, posypujemy ziemią z oliwek i dodajemy dwa rodzaje chipsów miętowych.

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)