sobota, 6 maja 2017

Pęczak z pieczoną cukinią, boczkiem i pieczarkami

Kasza pęczak jest bardzo zdrowa ❤, w smaku wyjątkowa. Kiedy cukinię z cebulą upieczemy, pieczarki i boczek następnie dodajemy. Na samym końcu przyprawę z kaszę mieszamy i do warzyw dokładamy. Całość podpiekamy, świeży szczypiorek siekamy, wierzch nim posypujemy i już z całą rodzinką 👪 sobie jemy🍴 . 


Składniki:
  • ok. 1 kg małych cukinii (10 szt.),
  • 2 duże cebule,
  • 250 małych pieczarek,
  • 200 g kaszy pęczak Cenos,
  • ok. 300 g boczku surowego wędzonego (chudego),
  • 1 płaska łyżeczka curry,
  • świeży tymianek,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • olej rzepakowy,
  • 1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 2 łyżki mieszanki przypraw suszone pomidory z chili,
  • pęczek szczypiorku.



Przygotowanie:
Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy z nich końcówki, a cebulę kroimy na ósemki.
 Rada: jeśli nie macie małych cukinii, można użyć większej i ją pokroić. Czas pieczenia trzeba dostosować do ich wielkości. 
Warzywa przekładamy do szerokiego, płaskiego naczynia żaroodpornego. Skrapiamy niewielką ilością oleju, posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i solą.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy ok. 20 min. Warzywa powinny być al dente.
 Umyte i osuszone pieczarki skrapiamy olejem, dodajemy igiełki świeżego tymianku, curry, szczyptę soli i całość mieszamy. Jeśli pieczarki są duże, lepiej będzie je pokroić na mniejsze części.
Boczek kroimy na paski.
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie,  odcedzamy i mieszamy z przyprawą suszonych pomidorów z chili.

Piekarnik podkręcamy do 220°C, do cukinii dodajemy boczek i pieczarki.
Pieczemy ok. 15 - 20 min.
Dodajemy kaszę pęczak, mieszamy i podgrzewamy w piekarniku.
Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)