środa, 31 maja 2017

Makaron kokardki na zielono – ze szparagami, pok czoi i groszkiem


Kokardki ⋈ 🍜 zieleń  💚 do siebie zaprosiły, smaczne danie ze sobą utworzyły. Szparagi, pok czoi, groszek zielony, razem na patelni „zatańczyły” i idealnie się połączyły. Czosnek dodał smaku wyrazistego, pieprz cytrynowy kwaskowego, tymianek aromatu głębokiego, a ser grana padano lekko słodkiego. Połączenie tych smaków i aromatów fajnie się skomponowało, i w efekcie bardzo ciekawe, szybkie danie powstało :).  

Składniki:
  • 1 szt. pok czoi,
  • 1 garść zielonych szparagów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 szczypty mielonego pieprzu cytrynowego,
  • świeżo mielony pieprz czarny do smaku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 200 g makronu kokardki,
  • 100 g groszku mrożonego,
  • sól do smaku,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • świeży tymianek,
  • ser grana padano.

Przygotowanie:
Z opłukanych szparagów odrywamy stwardniałe końcówki, przez wygięcie je w łuk pozostawiamy w zimnej wodzie na ok 10 min.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.

W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Obrane ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę.
Groszek zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli i cukru.
Pok czoi kroimy w mniejsze kawałki, paski.
Szparagi kroimy na 2 -3 cm kawałeczki, główki odkładamy.
Na dużej patelni i rozgrzewamy olej, delikatnie podsmażamy czosnek. Dodajemy szparagi (bez główek) podsmażamy ok. 1 - 2 min (czas uzależniony jest od grubości szparagów). Dokładamy kapustę, odcedzony z wody groszek, główki szparagów, pieprz cytrynowy i smażymy bardzo krótko max 2 min, ciągle mieszamy. Na sam koniec dodajemy makaron, tymianek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Makaron podajemy z startym serem.

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)