piątek, 5 maja 2017

Kiełkujący makaron z podsuszonym kurczakiem i camembert

Czasem takie proste dania są warte spróbowania 👄, kilka składników ze sobą komponujemy i z wielkim smakiem 😄🍴 już jemy. Makarony 🍝 lubię gotować, z nich szybkie ⏳ i proste dania czarować 🎇. 



Składniki na 2 porcje:
  • 125 g makaronu trzy kolory,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki,
  • 3 łyżki zielonych oliwek,
  • 2 łyżki kapary,
  • pieprz cytrynowy do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • ser camembert,
  • świeży koperek.
  • sól do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Filet z kurczaka myjemy, suszmy papierowym ręcznikiem i kroimy po długości na cienkie paski. Posypujemy solą i doprawiamy dwoma rodzajami pieprzu.
Podsmażamy z dwóch stron na suchej patelni.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Oliwki z kaparami miksujemy za pomocą blendera.
Na drugiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, podsmażamy kiełki, (często mieszamy), następnie dodajemy zmiksowane oliwki i kapary.  Dodajemy makaron i wszystko ze sobą mieszamy.
Makaron podajemy z podsuszonym kurczakiem, startym camembert i świeżym koperkiem.
Rada: wodę na makaron bardzo delikatnie solimy ponieważ oliwki i kapary są słone.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)