środa, 17 maja 2017

Ciasto ziołowe ze szparagami

Ciasto drożdżowe z świeżymi ziołami 🌾🌿 i powkładanymi do niego szparagami, tak sobie wymyśliłam i w mniej niż 30 min ⏳ zrobiłam. 
Składniki na ciasto zmiksowałam, do niego posiekane zioła dodałam, pieprzem wyostrzyłam 😈 i solą doprawiłam. Ciasto rosło, a ja 👩 w tym czasie szparagi w wodzie chłodziłam, następnie ręcznikiem papierowym osuszyłam. Ciasto na blachę przełożyłam, szparagi dołożyłam i tylko pieczenie zostało, a potem….....oj bardzo smakowało 😁👅.
Składniki:
  • pęczek bardzo cienkich szparagów, ok. 0,5 kg,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 jaja,
  • 60 ml oleju rzepakowego Rapso,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 1 pęczek zielonej pietruszki,
  • garść listków świeżej mięty,
  • garść liści świeżego lubczyku,
ponadto:
  • ok. 1-2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki startego sera żółtego np. grana padano.

Przygotowanie:
Szczypiorek, pietruszkę, lubczyk i miętę drobno siekamy.

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, pieprzu i soli. 
Dodajemy mąki, jajek, olej i całość miksujemy za pomocą (widełek) robota, na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej masy. 
Dodajemy posiekane zioła i jeszcze raz miksujemy, tylko tyle, żeby całość się wymieszała.
Ciasto pozostawiamy na ok. 10 min w temperaturze pokojowej, powinno rosnąć.

W tym czasie przygotowujemy szparagi.

Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, wystarczy tylko wygiąć je w łuk, a same w odpowiednim miejscu się przełamią. Pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min. Wyciągamy z wody i suszymy papierowym ręcznikiem.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.


Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Przelewamy na całą powierzchnie ciasto i układamy na nim osuszone szparagi, które delikatnie w nie wbijamy.
Wierzch skrapiamy niewielką ilością oleju rzepakowego.

Tak przygotowane ciasto wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 15 -20 min.
Pod koniec pieczenia, wierzch ciasta delikatnie smarujemy olejem za pomocą pędzla.

Rada: wierzch można tylko spryskać niewielką ilością oleju, szparagi nabiorą błyszczącego koloru, a ciasto dodatkowo będzie nawilżone. 
Gorące ciasto posypujemy startym serem.

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda, Jaki sos do tego Moniko polecasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze, to ciasto jest tak delikatne i wilgotne, że najlepiej samo smakuje. Ja bym nie dodawała żadnego sosu, można najwyżej posypać większą ilością sera żółtego.

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)