niedziela, 14 maja 2017

Chleb pszenno gryczany z prażonym słonecznikiem

Chleb 🍞 z mąki pszennej i gryczanej ciekawie smakuje i jak się samemu upiecze to niewiele kosztuje 💰. Prażony słonecznik dodał smaku fajnego, jak dla mnie lekko orzechowego. 
Taki chleb 🍞 można tylko z samym masłem zajadać, nic nie dodawać, bo w smaku jest idealny, a przepis na niego jest banalny 😁.


 Składniki:
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 200 g mąki gryczanej,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 150 g łuskanego słonecznika Kresto,
  • 2 łyżeczki soli,
  • ok. 500 g mąki pszennej typ 480
ponadto:
  • mąka do podsypania,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.

Przygotowanie:
W dużej misce, rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy mąki gryczanej mieszamy (można mieszać robotem kuchennym z hakiem świder), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 15 min do wyrośnięcia.

W tym czasie, siekamy słonecznik na mniejsze kawałki, może pozostać też w całości. Prażymy na suchej patelni.

Do wyrośniętego zaczyny dodajemy jeszcze ciepły słonecznik, sól, stopniowo mąkę pszenną i mieszamy za pomocą łyżki drewnianej lub mikserem.

Rada: dodając ciepły słonecznik do zaczynu, ciasto szybciej rosło.

Kiedy ciasto będzie stawiało opór, zagniatamy ręcznie. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką na kolejne 15 min. Jeszcze raz zagniatamy, w razie potrzeby dodajemy mąki.
Formę na tortownicę o średnicy ok. 25 cm natłuszczamy i podsypujemy mąką.
Przekładamy do niej ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia, ok. 30 min.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy w tej temp. ok. 40 min.

Rada: zanim wyciągniemy chleb z formy, czekamy kilka min, łatwiej nam odejdzie.


6 komentarzy:

  1. witaj-masz wspaniałe przepisy , czy możesz mi powiedzieć jaki chlebek z Twojego przepisu mogę upiec z mąki żytniej pełnoziarnistej i mąki pełnoziarnistej 3 zboża, oraz z mąki pszennej pełnoziarnistej -mam spory zapas pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa. Najlepiej zaglądnąć tutaj http://monikismakolyki.blogspot.com/search/label/PIECZYWO wiele przepisów na pieczywo, również z tych mąk co podałaś.Ale również ten przepis można wykorzystać zamieniając mąkę gryczaną i pszenną na mąki pełnoziarnistą 3 zboża, oraz z mąkę pszenną pełnoziarnistą :) A tu z dodatkiem mąki żytniej http://monikismakolyki.blogspot.com/search?q=m%C4%85ki+%C5%BCytniej Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Trzeba chyba skopiować link :)

      Usuń
  2. mniam, chlebek wygląda mega-pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za odpowiedz!rysiaa

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)