sobota, 29 kwietnia 2017

Wiosenna babka jaglana z zielonych warzyw

Wiosna to pora słoneczna ☀, radosna 😄, bo robi się kwieciście 🌸🌹🌺,
 kolorowo, bardzo zielono 💚, przez to wyjątkowo. 
W mojej kuchni, wiosna też się pojawiła, do radosnego gotowania 🍴 mnie zachęciła. 
Zagrałam z nią w zielone 🌵🍏 i wybrałam warzywa moje ulubione. I tak jarmuż, szpinak, groszek, każdy w innych odcieniach zielonego, miał za zadanie stworzyć wspólnie coś wyjątkowego ❤. Kasza jaglana z nimi się zaprzyjaźniła i danie wymyśliła. Tak w babkę się zmieniły i wiosennie ozdobiły. 
Babka wyszła lekka, zdrowa, nietypowa, smaczna, wyjątkowa, delikatnie wyostrzona, wiem…. to będzie moja 👩 ulubiona.



Składniki na szeroką, dużą formę na babkę:
  • 6 kostek mrożonych liści szpinaku Hortex,
  • 10 kostek mrożonego jarmużu Hortex,
  • ok. 100 g mrożonego groszku Hortex,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
  • ½ łyżeczka mielonego chili -pieprzu cayenne,
  • sól do smaku,
  • 200 g kaszy jaglanej,
  • ok. 200 ml wody,
  • 2 jaja.

Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mrożony szpinak i jarmuż, posiekany w kostkę czosnek, podsmażamy ok. 2 min ciągle mieszając. Przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu kolejne 5 min.
Dodajemy pieprz z cayenne, pieprz czarny, 1 łyżeczkę soli, wlewamy 200 ml gorącej wody i całość zagotowujemy. Studzimy i wsypujemy kaszę,  groszek, roztrzepane jajka i mieszamy.

Przekładamy do dużej formę na babkę, natłuszczoną i obsypana bułką tartą.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C, wierzch przykrywamy papierem i pieczemy ok. 40 min.

Babkę podajemy z białym sosem np. np. jogurtowym,  lub serowym, który niczym lukier na babce wielkanocnej  jest ozdobą i dodaje smaku. Babkę układamy na liściach sałaty, dodajemy pomidorki, zieloną pietruszkę i groszek, który pięknie sie zieleni( groszek zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli i cukru).

Sos serowy:

Słodką śmietankę ok. 200 ml mieszamy z 100 g topionego serka żółtego, podgrzewamy ciągle mieszając. Sos gotujemy na wolnym ogniu, żeby śmietanka się zredukowała, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą do smaku.

Rada: zamiast w formie na babkę, można upiec w małej okrągłej tortownicy, oczywiście sprawdzamy przed wyciągnięciem czy masa jest zwarta, a kasza miękka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)