poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Wielkanocna tarta z serkiem, szpinakiem, groszkiem i jajkami przepiórczymi na pieprznym cieście

Jajka 🍳 w Święta Wielkanocne to podstawa, musi z ich udziałem być przynajmniej jedna potrawa 🍴. Są dania tradycyjne i nietypowe, mniej lub bardziej „jajowe” 🍳. 
Proponuję danie nietypowe, mocno jajowe 🍳. Tartę na cieście z jajami 🍳, z masą jajeczną 🍳 z zielonymi dodatkami 🍀, wykończoną przepiórczymi jajkami 🍳, z serowymi kosteczkami ⃞. Ciasto do niej z pieprzem zielonym przygotowałam, dzięki temu ostrości 😈 nadałam. Tak nietypowo, ale słonecznie ☀, kolorowo 🌈.

Składniki:
ciasto na tarte o średnicy 30 cm:
  • 100 g zimnego masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 duże jajka kurze,
  • ½ łyżeczki soli,
  • opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody,
  • 2 łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego,
  • mąka do podsypania,
masa:
  • 3 jaja kurze,
  • 250 g śmietany 18%,
  • 50 g świeżego szpinaku,
  • 2 garście świeżych listków bazylii,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  •  max ½ łyżeczki soli,

ponadto:
  • 200 g sera typu śródziemnomorskiego w kostkach z czerwoną papryką i chilli,
  • 100 g groszku mrożonego,
  • ok. 6 jajek przepiórczych.

Przygotowanie:
Ciasto:
Pieprz zielony zgniatamy i drobno siekamy.
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. lub zamrażalnika na 15 min.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.

Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu, 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.

Masa:
Opłukany i odciśnięty szpinak rozdrabniamy za pomocą blendera.
Bazylię drobno siekamy.
Do jajek dodajemy śmietanę, szpinak, bazylię i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym.
Na upieczone (nie koniecznie przestudzone) ciasto przelewamy masę śmietanowo jajeczną, dodajemy na całej powierzchni groszek oraz odcedzony z zalewy serek w kostkach.
Tarte wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy max 25 min.

Za pomocą wykałaczki sprawdzamy czy masa się upiekła.

Wyjmujemy upieczoną tartę, wbijamy na wierzch  jajka przepiórcze i wstawiamy na ok. 2-3 min z powrotem do piekarnika, żeby białka się ścięły, żółtka powinny być miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)