poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Tort FIT z kaszy gryczanej, selera naciowego, szpinaku i groszku

Ten tort 🎂, to smakowe zaskoczenie, ale zdrowe 💪 połączenie. Pierwsze, seler naciowy ze szpinakiem udusiłam, porządnie doprawiłam 😈, wody dolałam i na zupę krem zmiksowałam. Dobrze ognista ♨ 😈, ale fajna w smaku wyrazista. Jednak pomyślałam 😏, że zupa krem, to nic zaskakującego, może przygotować na niej coś nietypowego 😋.
Długo⏳ nie myślałam i za kombinowanie 👅 od razu się zabrałam. Trochę zaryzykowałam, bo pojęcia nie miałam, czy proporcje odpowiednio dobrałam, czy kaszy za mało- za dużo nie dodałam 😵. Ale co tam,następnie  jajka, groszku dodałam i do tortownicy masę przelałam. Piekłam chwilę w wysokiej temperaturze, żeby ciasto się zagrzało, a potem zmniejszyłam i trochę serce 💔 mi drżało, czy kasza się ugotuje 👀, czy po wyciągnięciu z tortownicy, nic się nie porozsypuje 😁.
Po godzinie ⏰ czekania, zabrałam się do „ciasta” wyciągania, uff  👅👅👅 ulga 😊 wszystko dobrze wyglądało, ale znów pytanie, czy będzie smakowało? 
Sos zrobiłam, wierzch nim polałam, trochę zielonych dodatków dodałam, zdjęcia 📷 pstryknęłam i dopiero za jedzenie 🍴 się wzięłam.
Uśmiech 👄, błysk w oku 👀, zadowolenie 😍, za to właśnie lubię moje pichcenie, że nawet dziwne dania, nadają się do zjadania. Telefon ☎📞 w dłoń ✋, rodzinę 👴👵👳👲👱👯👮👷👸 zwołałam i na tort 🎂 🍰 pozapraszałam. Ale ich uprzedziłam, że do słodkich go nie zaliczamy, że kalorii w nim dużo mniej mamy.
Zaskoczenie 👀 💓 się udało, ale czy im smakowało? Odpowiem za nich sama, TORT 🎂🍴 został ze smakiem zjedzony w całości – takich to ja lubię gości 😏💚😍💙.




Składniki na formę tortownicę o średnicy ok. 20 cm:

  • 1 seler naciowy,
  • 1 duża cebula biała,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego Galeo,
  • 1 płaska łyżeczka chili pieprzu z cayenne Galeo,
  • 2 płaskie łyżeczki mielonej papryki słodkiej Galeo,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego Galeo,
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 350 g mrożonego szpinaku,
  • 400 ml wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki Galeo,
  • 400 g kaszy gryczanej palonej,
  • 2 jajka,
  • ok. 200 g mrożonego groszku,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
sos:
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 20 g startego sera żółtego np. grana padano,
  • sól do smaku.
Przygotowanie:
Z łodyg selera ściągamy nitki i kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy selera i cebulę, podsmażamy ok. 5 min ciągle mieszając. Przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu kolejne 5 min.
Dodajemy szpinak mrożony, sos sojowy, czosnek, pieprz z cayenne, paprykę słodką, pieprz czarny, dusimy pod przykryciem ok. 10 min, od czasu do czasu mieszamy.
Dolewamy 400 ml gorącej wody, miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dodajemy pietruszki, soli i mieszamy.
Rada: krem z selera i szpinaku ma być bardziej ostry i słony niż lubimy.


Odstawiany do lekkiego przestygnięcia.

Następnie wsypujemy kaszę gryczaną, 150 g groszku, roztrzepane jajka i mieszamy.

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i całą natłuszczamy.
Piekarnik nastawiamy na 220°C.

Przygotowana masę przelewamy do formy, na wierzch dodajemy pozostały groszek.
Wkładamy do piekarnika, przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy w tej temp. 10 min.
Następnie skręcamy do 185°C i pieczemy jeszcze ok. 50 min.

Czas całkowitego pieczenia ok. 1 godz.
Tort delikatnie wyjmujemy z formy i podajemy z sosem śmietanowi serowym.

Sos: Śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy, a gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i powoli redukujemy. Na koniec dodajemy ser, mieszamy i doprawiamy do smaku.



Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Ciekawy i super wyglada. Js tak nie potrafię ryzykować ze smakami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem warto ryzykować w kuchni, a naprawdę mogą wyjść smaczne, ciekawe dania :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)