czwartek, 20 kwietnia 2017

Tarta jajeczno serowa na cieście z olejem rzepakowym

Często próbuję rozwiązań smakowych, bardzo nietypowych 🍴. Tym razem ciasto na tartę z olejem rzepakowym przygotowałam, na bokach, której szynkę poukładałam, masę serowo jajeczną 🐔🍳 przelałam, a na wierzch jajka 🍳 przepiórcze dodałam. ⏰ 40 min,to czas jej przygotowywania, razem z ciasta schłodzeniem i w całości pieczeniem. Smacznie, kolorowo, nietypowo, ekspresowo :)
 3 powody, dla których w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego: jeśli olej rzepakowy u mnie na co dzień w kuchni króluje, to i w święta też go wykorzystuję. Świadomość jego właściwości sprawia że dania zyskują na jakości. Zdrowie to najważniejsza sprawa, a z olejem rzepakowym zawsze smakuje mi potrawa. „
Składniki na okrągła formę o średnicy ok. 25 cm:
ciasto:
  • 2 duże jaja kurze,
  • 250 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 60 ml oleju rzepakowego,
masa:
  • 2 jaja kurze,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • ok. 180 g sera sałatkowego z ziołami (1 opakowanie),
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
ponadto:
  • ok. 80 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach (8 plasterków),
  • 8 jajek przepiórczych,
  • listki świeżej bazylii,
  • kiełki.
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy, do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypujemy mąką.

Rada: ciasto najłatwiej rozwałkowywać na papierze do pieczenia i przez jego odwrócenie przekładamy na formę.

Ciastem wylepiamy dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na ok. 10 min do zamrażalnika, lub na dłużej do lodówki.

Ciasto pieczemy max 15 min w temp. 220°C.

W tym czasie gotujemy jajka przepiórcze, obieramy i przekrawamy po długości na dwie części.

Masa:
Jajka kurze miksujemy z serem, śmietanką na gładką masę, dodajemy pieprz, koperek i mieszamy. NIE używamy soli, ser i szynka są wystarczająco słone!

Po obwodzie przestudzonej tarty układamy plastry szynki tak, aby przykrywały zew. i wew. część brzegów.
Na ciasto przelewamy masę jajeczno serową, a na wierzch układamy jajka przepiórcze, żółtkiem do góry. Pozostałą szynkę kroimy na mniejsze paski, które delikatnie zwijamy i dodajemy do masy między jajkami.

Tartę pieczemy 10 min w 200°C.
Podajemy z listkami bazylii i kiełkami.
Smacznego :)



Znalezione obrazy dla zapytania logo oleju rzepakowego
http://pokochajolejrzepakowy.eu/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)