sobota, 22 kwietnia 2017

Rigatoni z cukinią i szparagami o nucie cytrynowej

Makaron 🍝 z cukinią i szparagami podałam, który z zieloną 💚 pietruszką, pikantnymi 😈 kiełkami dodatkowo zmieszałam. Po wierzchu płatkami sera posypałam i z wielkim smakiem się zajadałam. Danie wegetariańskie, w kolorze zieleni 💚, dla każdego, co czas ⏰ sobie ceni, bo obiad, szybko dla całej rodziny 👪 ugotuje i w nim się rozsmakuje. Nutę cytrynową uzyskacie, jeśli do smażenia trawy cytrynowej dodacie. 


Składniki na 3-4 porcje:
  • 1 duża biała cebula,
  • 300 g cukinii,
  • garść zielonych szparagów ok. 0,5 kg,
  • 250 g makaronu rigatoni,
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego Rapso,
  • 1 szt. trawy cytrynowej,
  • garść zielonej pietruszki,
  • garść kiełków np. pikantnych,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • wiórka twardego sera np. grana padano.

Przygotowanie:
Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się odłamią). Zalewamy je bardzo zimną wodą i pozostawiamy na ok. 10 min. Dzielimy na mniejsze kawałki.
Następnie zalewamy wrzątkiem z dodatkiem cukru i łyżeczki soli, gotujemy 2-3 min w zależności od ich grubości. Szparagi mają być tylko podgotowane, odcedzamy.

Cebulę kroimy na wiórka, cukinię w cienkie paski, pietruszkę siekamy.
Trawę cytrynową nacinamy, przez uderzenie tępą strona noża.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
W tym samym czasie przygotowujemy warzywa.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem trawy cytrynowej.
Podsmażamy na nim cebulę (z 1/3 łyżeczką cukru), następnie dodajemy cukinię, krótko przesmażamy i doprawiamy sola.
Na sam koniec dokładamy szparagi, smażymy bardzo krótko tylko tyle, żeby się podgrzały. Trawę cytrynową można wyjąc, jej się nie będzie jadło.

Dodajemy makaron, pietruszkę, mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.
Makaron podajemy z pikantnymi kiełkami i płatkami sera żółtego.

Rada: żeby uzyskać płatki z sera, wystarczy go zeskrobywać nożem. Można posypać startym na tarce.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)