środa, 5 kwietnia 2017

Pieczony łosoś, szparagi z ryżem na zielono

Szparagi już się pojawiły, wiec i mnie do przygotowania dania skusiły. 
Łososia 🐟 do nich dobrałam i jeszcze ryż 🍚 na zielono 💚 przygotowałam. 
Biały ryż ze szpinakiem połączyłam, do którego groszek dołożyłam. 
Szparagi i ryba 🐟 w piekarniku się grzały ♨, tak trochę wiosennie leniuchowały 😋, a ryż 🍚🍴szybko się gotował, bo na połączenie ze szpinakiem się szykował. Groszek wskoczył dla smaku do szpinaku, od razu się dogadali i odcieni zieleni, białemu ryżu nadali. Danie niczym wiosna 🌷🌹🌼 - zielona 🌵 🍀 💚, radosna 😄, zdrowie na talerzu poukładane, zostało szybko, ze smakiem pozjadane.


Składniki na 2-3 porcje:
  • pęczek szparagów zielonych,
  • ok. 300 g surowego filetu z łososia norweskiego,
  • 2 łyżki musztardy Djon,
  • ok. kopiastą łyżkę ziaren kapary,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • pieprz cytrynowy do smaku,
  • olej rzepakowy Rapso,
  • sól do smaku,
  • 100 g ryżu białego,
  • ząbek czosnku,
  • ok. 150 g mrożonych liści szpinaku,
  •  ok. 50 g mrożonego groszku,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego.

Przygotowanie:
Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy szpinak, przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu ok. 10 min. Między czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Następnie dodajemy sos sojowy, groszek i podgrzewamy ok. 2 min. Szpinak z groszkiem łączymy z ryżem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki i pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min. Wyciągamy z wody i suszymy papierowym ręcznikiem.

Szparagi układamy na foli aluminiowej, polewamy olejem rzepakowym, obtaczamy je w nim, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem kolorowym. Szparagi przykrywamy szczelnie folią.

Łososia myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Po środku, wzdłuż przecinamy nożem. Musztardę mieszamy z 1 łyżką oleju rzepakowego i nacieramy całą rybę. W nacięcie wkładamy kapary, wierzch doprawiamy pieprzem cytrynowym i kolorowym.
Łososia (skórą w dół) układamy na foli aluminiowej, przykrywamy rybę tak ,aby nie dotykała jej z góry (robimy tzw. torebkę).

Rybę i szparagi układamy na blasze od piekarnika i pieczemy ok. 8-10 min w 200°C. Czas pieczenia szparagów może być dłuższy w zależności od ich grubości. Ryba powinna być różowa, będzie wtedy soczysta, delikatna i smaczna.

Łososia podajemy z ryżem szpinakowo groszkowym i szparagami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)