sobota, 15 kwietnia 2017

Mazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowy

Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjne warstwowo są przygotowywane, marmoladami przekładane. Ja mazurki pod moje dzieci 👦❤👧 zrobiłam, czekoladowy 🍫 z bakaliami oraz karmelowy, co ciasteczkami ozdobiłam. Wielkiej pracy nie wymagały, ale jest jeden minus szybko poznikały 😁.
Składniki na dwa mazurki o wymiarach ok. 35/11 cm:
ciasto:
  • 400 g mąki krupczatki,
  • 200 g margaryny do pieczenia,
  • 1 kopiasta łyżeczka cukry pudru,
  • 2 średnie jaja,
  • 1 żółtko,

nadzienie z bakaliami:
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 150 g gorzkiej czekolady, min 62% zawartości kakao,
  • 30 g masła (1 duża łyżka),
  • orzechy laskowe,
  •  suszone daktyle,
  • suszone morele,

nadzienie karmelowe:
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 150 g czekolady karmelowej - karmellove,
  • 60 g kremu karmelowego - kalmellove,
  • posypka cukrowa kolorowa.

Przygotowanie:
Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, dodajemy jajka, żółtko i zagniatamy na jednolite elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną z nich rozwałkowujemy cienko tak, aby pasowała do formy. Brzegi wyrównujemy i dociskamy za pomocą widelca do boków formy, dno ciasta nakłuwamy. Wkładamy na ok. 10 min do zamrażalnika, a drugą część ciasta do lodówki.

Pieczemy w 220°C ok. 15 min.

Delikatnie wyjmujemy z formy i tą samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta, z tym, że już nie musimy schładzać.

Rada: jeśli zostanie ciasto można powycinać z niego małe ciasteczka np. w formie kwiatków i upiec, ozdobimy  nimi mazurek karmelowy.

Mazurek czekoladowo bakaliowy:
Morele kroimy w paski, daktyle po długości na połowę, a orzechy prażymy na suchej patelni i jeśli mają skórkę to zdejmujemy.

Czekoladę dzielimy na małe kostki.
W rondelku zagotowujemy  śmietankę, zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i pozostawiamy na ok. 3 min. Następnie trzepaczką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Czekamy chwilę żeby masa lekko przestygła, dodajemy masło i ponownie całość mieszamy.
Masę przelewamy na przestudzone ciasto i układamy bakalie. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godz.

Mazurek karmelowy:
Masę przygotowujemy tak samo jak czekoladową z tym, że zamiast masła dodajemy krem karmelowego.
Masę przelewamy na drugie ciasto, na wierzch dodajemy ciasteczka i ozdabiamy posypką cukrową.
Odstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)