poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Drożdżowa baba z bakaliami na oleju rzepakowym

Babę 🍥👵 drożdżową, mocno bakaliową, szybko przygotujecie, bo masę na ciasto tylko miksujecie. 
Bakalie dokładacie, do formy przelewacie, od razu do piekarnika wkładacie i chwilę czekacie ⏰. 
Tylko cukrem pudrem posypujecie i już ją jecie.
 Krótko o niej opisuję ✏, bo właśnie jej smakiem się delektuję 👄.  
 „3 powody, dla których w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego: idealnie na nim się wypieka, smaży i sałatki przygotowuje, jest zdrowy i dobrze smakuje, dba o nasze zdrowie bo zmniejsza zawartość złego cholesterolu i sprzyja zachowaniu młodości dlatego używam zawsze oleju o najlepszej jakości.”

Składniki (forma na babkę ok. 22 cm) :
  • 150 g suszonych daktyli,
  • 100 g suszonej żurawiny/rodzynek,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 3 całe jaja,
  • 60 g cukru brązowego,
  • 100 ml mleka,
  • ok. 150 g mąki,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:
Daktyle i orzechy kroimy na mniejsze kawałki.    
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Pozostawiamy na 10 min przykryte ściereczką.
Dodajemy pozostały cukier, sól, jaja, mąkę, olej i całość dokładnie miksujemy robotem na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Bakalie posypujemy niewielką ilością mąki, obtaczamy je i dodajemy do ciasta, mieszamy.
Formę na babkę natłuszczamy, obsypujemy np. wiórkami kokosowymi, bułką tartą lub zmielonymi orzechami. Przelewamy do formy masę.

Piekarnik nastawiamy na 185°C i pieczemy ok. 40 min lub dłużej, wszystko zależy od kształtu formy. Sprawdzić należy patyczkiem drewnianym czy się upiekła. Moja forma była o szerokim dnie, a w tych o węższym należy piec dłużej. 
Rada: babkę, podczas pieczenia należy przykryć papierem. 
Rada: przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzamy za pomocą patyczka czy się upiekła. Z formy wyciągamy po lekkim przestygnięciu ok. 5 min.

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)