wtorek, 25 kwietnia 2017

Ciasto z kaszy jaglanej, batata, selera naciowego, pod kołderką z mozzarelli, na ostro z nutą słodyczy

Nazwać krótko, to danie mi 👩 się nie udało, ale zapewniam Was dobrze smakowało 🍴. Krem sam w sobie wyszedł idealnie, ale w połączeniu z kaszą skomponował się niebanalnie. Mozzarella całość wykończyła, a rukola swojego smaku dołożyła. To znakomita propozycja przystawki, na gorąco podana, lub zamiennik np. ziemniaków do głównego dania. 
Tych 👫👪, których na smakowanie zaprosiłam, o odgadnięcie składników  👅 poprosiłam. Z apetytem zjadali, ale z wymienieniem produktów kombinowali. Kaszę, mozzarellę podali bez wahania, ale do końca, nie wykonali tego zadania 😋. Ja im pozostałe składniki podałam i tylko ….no tak, teraz czuję batata… usłyszałam👂
 Smakowało i to mnie przekonało, że w kuchni, należy częściej kombinować 🔪 i tak trochę smakami czarować 🎇.
Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm :

  • 1 duży batat ok. 450 g,
  • 1 seler naciowy,
  • 2 białe cebule,
  • 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
  • ½ płaskiej łyżeczki cukru,
  • igiełki świeżego tymianku z kilku gałązek,
  • ½ płaskiej łyżeczki kozieradki,
  • 1 jajo,
  • 300 g kaszy jaglanej Cenos,
  • ok. 250 g mozzarelli bez zalewy,
ponadto:
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do podsypania,
  • świeża rukola.


Przygotowanie:
Cebulę i obranego batata kroimy w niewielką kostkę, selera w małe plasterki.
Rada: selera nie trzeba oczyszczać z nitek ponieważ będzie przecierany przez sito.

W dużym garnku (najlepiej o szerokim dnie) rozgrzewamy olej, podsmażamy delikatnie cebulę, dodajemy batata i przesmażamy często mieszając, ok. 3 min. Następnie dodajemy selera, mieszamy i zalewamy całość ok. 450 ml gorącej wody. Dodajemy tymianek, pieprz, kozieradkę, cukier i ok. 1 łyżeczki soli.
Całość dusimy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Doprawiamy pieprzem, ma być na ostro, solą, która ma być wyczuwalna, gdyż częściowo zostanie wchłonięta przez kaszę.
Tak przygotowany krem przecieramy  przez sito, żeby pozbyć się nitek z selera, a i krem będzie delikatniejszy.

Formę na tortownicę natłuszczamy i dokładnie obsypujemy bułką tartą.

Krem pozostawiamy do lekkiego przestygnięcie. Dodajemy kaszę jaglaną, roztrzepane jajko, mieszamy i przelewamy do tortownicy.

Pieczemy w 190°C ok. 40 min. Wierzch możemy przykryć papierem do pieczenia.
Rada: należy jednak sprawdzić czy masa jest zwarta, a kasza miękka, ponieważ różnie pieką nasze piekarniki, a i formy mogą być innej średnicy.

Mozzarellę kroimy w plastry ok. 1,5 cm.
Kiedy „ciasto” będzie upieczone, na wierzch układamy plastry sera i wkładamy z powrotem do gorącego piekarnika. Zapiekamy kilka min, do momentu, aż ser zmięknie i zakryje całą powierzchnię (ok. 8 min). 
Rada: wierzch ciasta nakłuwamy wykałaczką, żeby sok z sera, który wytwarza się podczas topienia, mógł wchłonąć się w kaszę. 

Tak przygotowane ciasto podajemy na gorąco z świeżą rukolą, która doda swojego, charakterystycznego smaku.

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)