piątek, 14 kwietnia 2017

Babka i babeczki wiosenno cytrynowe

Pierwsze, duża babka została upieczona i smakowo sprawdzona 👄. 
 Dziecinnie 👦👧 prosta, wyszła idealnie, smakowo niebanalnie, dlatego małe babeczki  jeszcze powstały, a dzieci 👦👧 z radością 😍 mi pomagały.
Jajka 🍳 rozbijały, składniki ważyły, dodawały, miksowały, do formy przelewały, a ja 👩 tylko proporcje im podawałam i przepis na kartce 📑 zapisywałam  ✏. 
Wszystkie babeczki i babkę lukrem polałam i wiosenne kwiatuszki 🌷🌹🌺🌼 dodałam.

Składniki na dużą babkę lub 12 babeczek:
  • 4 średnie jaja,
  • 100 g cukru pudru,
  • 150 g mąki tortowej typ 405,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 15 g cukru o smaku cytrynowym (1 opakowanie),
  • 1 łyżeczka suszonych skórek cytrynowych krojonych,
  • świeżo starta skórka z 1 cytryny,

ponadto:
  • masło do wysmarowania formy,
  • mąka do obsypania formy,

składniki do dekoracji:
  • 1 białko,
  • cukier puder,
  • sok z cytryny,
  • barwnik spożywczy zielony,
  • cukrowa masa,
  • słodkie koraliki.

Przygotowanie:
Suche składniki: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kurkumą, suszonymi skórkami i świeżo startą skórką z cytryny.

Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy mąką.
Piekarnik nastawiamy na 175°C.

Całe jaja miksujemy z cukrem pudrem i cukrem o smaku cytrynowym. Czas miksowania ok. 8 min, masa powinna być puszysta i kremowa.

Następnie dodajemy suche składniki, miksujemy na najniższych obrotach, tak aby wszystko się połączyło.
Masę przelewamy do formy, przykrywamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, na dolną półkę.

Dużą babkę pieczemy 30-35 min.

Z tego samego przepisu można upiec 12 babeczek.
Foremki natłuszczamy, obsypujemy mąką i przelewamy do nich ciasto.

Babeczki pieczemy w 175°C  ok. 15 min.

Lukier:
Proporcje ok. 1 szklanka cukru pudru na 1 białko.
Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można dodać soku z cytryny dla uzyskania cytrynowego smaku i rozrzedzenia lukru.
Żeby uzyskać lukier zielony wystarczy dodać barwnik spożywczy.
Babeczki i babkę ozdabiamy lukrem i według własnej inwencji twórczej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)