sobota, 4 marca 2017

Zupa krem z selerem naciowym

Na wspomaganie odchudzania i organizmu oczyszczania poleca się seler naciowy, który także działa uspokajająco na układ nerwowy. Kalorii ma minimalnie, smakuje niebanalnie, po spożyciu daje uczucie sytości i fajnej lekkości. 
Polecam przygotować zupę 🍴 ekspresową, bardzo kremową, ciekawą w smaku, ale przede wszystkim zdrową 🏃🏊🏄 😊 💪 💗. 


Składniki 3 porcje:

  • 2 średnie marchewki,
  • 2 średnie pietruszki korzeń,
  • 1 duża biała cebula,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 200 g cukinii,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 duże łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 500 -600 ml gorącej wody,
  • 2 – 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • ½ łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego,
  • sól do smaku,
ponadto:
  • mieszanka przyprawowa suszony pomidor z rukolą i sezamem.


Przygotowanie:

Selera, marchew, pietruszką kroimy w dowolnej grubości plastry. Cebulę, cukinię (jak miękka skórka to nie obieramy) w dużą kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, 3 min podsmażamy marchew, pietruszkę i cebulę, często mieszamy.
Do warzyw dodajemy czosnek, cukinię, seler, sos sojowy i przesmażamy.
Rada: im drobniej pokroimy warzywa, tym szybciej ugotujemy zupę.

Wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Po ugotowaniu wyciągamy liście i ziela angielskie (te co widzimy), dodajemy zieloną pietruszkę i całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Doprawiamy na samym końcu pieprzem i solą.

Rada: seler naciowy posiada charakterystyczny, nieco pikantny smak i z powodzeniem potrafi zastąpić sól, dlatego zupę solimy i doprawiamy na samym końcu.
  
Zupę krem przed podaniem można posypać mieszanką przypraw suszony pomidor z rukolą i sezamem. Ta przyprawa dodaje fajnego smaku.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)