czwartek, 16 marca 2017

Spaghetti z jarmużem, bobem, zieloną pietruszką i czerwoną cebulą

Makaron spaghetti 🍝 na zielono 🌵🍀 przygotowałam, które czerwoną 🔴 cebulą kolorystycznie przełamałam. Warzywa, które smakiem się wyróżniają, tutaj ze sobą współgrają, łącząc się
 "siły 💪 połączyły" i z makaronem 🍝 fajne danie "stworzyły"🍴. 



Składniki:
  • 150 g makaronu spaghetti,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 50 g liści świeżego jarmużu bez stwardniałych łodyg,
  • 150 g ugotowanego i obranego bobu,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • mieszanka przypraw chili świeżo mielona do smaku,
  • ser świeżo starty grana padano,
  • pęczek zielonej pietruszki.

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa.

(Bób gotujemy na al dente z dodatkiem soli, odcedzamy i obieramy ze skórki, można użyć mrożonego bobu, jeśli nie ma jeszcze świeżego). 

Cebulę kroimy w wiórka i podsmażamy z dodatkiem cukru na rozgrzanej oliwie.
Liście jarmużu sparzamy wodą z dodatkiem cukru i soli (po ½ łyżeczce, dzięki temu zachowa ładny kolor). Do podsmażonej cebuli dodajemy jarmuż, sól, pieprz, chili i przesmażamy, często mieszając ok. 2-4 min. Dodajemy bób, makaron, bardzo drobno posiekaną pietruszkę i podgrzewamy, delikatnie mieszając. Spaghetti podajemy z startym serem.

Smacznego :)


2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)