środa, 15 marca 2017

Spaghetti warzywne z grecką nutą

 Spaghetti 🍝 z warzyw przygotowane, przyprawami greckimi doprawiane, jest lekkie, mało kaloryczne, zdrowe 💪, smaczne i kolorowe. To danie ekspresowe ⏳, w kilka min ⏰ jest gotowe. Dla tych co czas spędzony w kuchni, na inne przyjemności 🔧💲👡🎸🏃🎓 zamieniają, dla tych co zdrowo się odżywiają, dla tych co warzywa 🍅🍈 kochają, dla tych co pomysłu 😵 na obiad nie mają, dla tych co chcą urozmaicić swoje dania, zachęcam do takiego spaghetti 🍝 przygotowania. Każdy powinien w swoim codziennym odżywianiu, nie zapomnieć o dużej ilości warzyw spożywaniu 💓.

Składniki:
  • 1-2 łyżeczki ziół greckich– mieszanka przypraw,
  • 150 g szparagów białych,
  • 1 marchew,
  • ½ średniej cukinii,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • świeża bazylia tajska i czerwona.

Przygotowanie:
Szparagi płuczemy i osuszamy, obieramy obieraczką (oprócz główek). Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką, aby nie pozostały żadne włókna. Następnie obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki ok. 2 – 5 cm  szparagi od dołu. Tą samą obieraczką po długości, zaczynając od główki (główkę pozostawiamy w całości) tniemy na długie plasterki. W rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem ½ łyżeczki soli i cukru. Wrzucamy pokrojone szparagi i gotujemy ok. 2 min, następnie odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cukinię i marchew kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka z ząbkami.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, podgrzewamy 1 min, następnie dodajemy cukinię, szparagi, całość doprawiamy pieprzem, przyprawą grecką, solą, mieszamy i podgrzewamy 2 min (warzywa mają być al dente).
Spaghetti podajemy z bazylią tajską i czerwoną.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)