sobota, 25 marca 2017

Pieczony kurczak z warzywami i pieczarkami

 Pieczony kurczak🍗🐔 został dobrze doprawiony i  z ziemniakami, pieczarkami oraz brokułami upieczony. Przyprawy i zioła z słoną musztardą Dijon zostały zmieszane, dlatego soli niewiele zostało dodane. Kurczak 🐔 porządnie został nasmarowany, w lodówce schowany, potem w piekarniku „wygrzewał się” ☀  znakomicie, a w połączeniu z pieczonymi warzywami i pieczarkami smakował wyśmienicie. Wewnątrz był soczysty, z zewnątrz chrupiący, pięknie przyprawami i ziołami pachnący 🌿🌾🌾👃❤.

Składniki:
  • 1 cały kurczak ok. 1 – 1,5 kg,

 
zioła i przyprawy do kurczaka:
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Galeo,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Galeo,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego Galeo,
  • 1 łyżeczka chili – pieprzu cayenne Galeo ,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich Galeo ,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki musztardy Dijon,

 ponadto:
  • ok. 1,5 kg ziemniaków,
  • świeży brokuł (ok. 0,5 kg),
  • 2 - 3 garście średnich pieczarek,
  • sól do smaku,
  • olej rzepakowy,
  • suszona natka pietruszki Galeo.

Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem.
Kurczaka przecinamy wzdłuż mostka i spłaszczamy.

Wszystkie zioła i przyprawy do kurczaka (wyróżnione w składnikach) mieszamy ze sobą i z musztardą.
Kurczaka dokładnie nacieramy przygotowaną mieszanką przypraw, ziół, zawijamy w folię (spożywczą lub aluminiową) i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.

Następnie na dużej brytfance od piekarnika układamy płasko kurczaka skórą do góry.
Wlewamy ok. 2 szklanki wody i wkładamy do piekarnika (niższe półki) rozgrzanego do 200°C.
Kurczak będzie się piekł ok. 1 godz. i 40 min.

Rada: kurczaka w trakcie pieczenia nie podlewam ponieważ, woda która znajduje się na dnie brytfanki odparowuje  i go nawilża. W razie potrzeby dolewamy wody, ma tylko przykryć dno.

W czasie pieczenia przygotowujemy pozostałe produkty.
Ziemniaki, bez obierania, myjemy, suszymy, przekrawamy na połowę po długości (jeśli są duże) i nacinamy od str. skórki. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, a pieczarki oczyszczamy i suszymy.

Ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy niewielką ilością oleju i w nim je obtaczamy.

Po ok. 1 godz. od pieczenia  kurczaka, układamy ziemniaki nacięciem do góry i dodajemy po miedzy nimi pieczarki.

Brokuły dodajemy ok. 15 min przed końcem pieczenia i przykrywamy całość folią aluminiową. Na 5 min przed wyciągnięciem, ściągamy folię.

Przed podaniem warzywa oprószamy delikatnie solą i posypujemy natką pietruszki.

 Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)