poniedziałek, 6 marca 2017

Orientalne risotto z kurczakiem i chrupiącą czerwoną kapustą

Lubię risotto 🍚 przygotowywać, chociaż wymaga ciągłego pilnowania, ale co się nie robi dla ulubionego dania 😃. 
Na jednej dużej patelni pyszności z ryżu 🍚 powstają, tylko dodatki się zmieniają. 
Dzisiaj polecam risotto 🍚🍴 na orientalnych mrożonych warzywach przygotowane, do którego mięso w marynacie sojowej zostało dodane. Kapusta czerwona trochę w daniu smakowo "namieszała"  i fajnej chrupkości dodała. Soli mało co użyłam bo innymi produktami zastąpiłam, ale za to, całość dobrze pieprzem wyostrzyłam 😈 i w max. 30 min pysznym obiadem się cieszyłam 😄😍.
Składniki:
  • 250 g ryżu risotto,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • szczypta cukru,
  • 1 duża biała cebula,
  • 1 duży filet z kurczaka lub dwa mniejsze,
  • 100 g czerwonej kapusty,
  • 300 g mrożonych warzyw na patelnię z orientalną przyprawą Hortex,
  • ok. 700 ml bulionu,
  • 1 łyżka masła,
  • pieprz czarny grubo mielony do smaku,
  • listki świeżej mięty,
  • ser żółty twardy np. grana padano,

marynata:

  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego.

Przygotowanie:
Marynata:
W misce mieszamy sos sojowy z pieprzem i kurkumą.
Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do marynaty, mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych produktów. 

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę z dodatkiem cukru i soli.
W rondelku podgrzewamy bulion i pozostawiamy na małym ogniu, ma być cały czas gorący.
Kapustę czerwoną szatkujemy na cienkie paski i sparzamy gorącą wodą.

Do cebuli dodajemy mrożone orientalne warzywa, ryż i całość podgrzewamy na wysokim ogniu ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu dokładnie zostało obtoczone w oleju.
Następnie  wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, często  mieszając, stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar.

Kiedy ryż będzie al dente dodajemy mięso z marynatą, podgrzewamy do momentu, aż ryż i kurczak będą idealne. Nie zapominamy o mieszaniu. Na samym końcu dodajemy kapustę czerwoną, masło, doprawiamy na ostro pieprzem, do smaku przyprawą orientalną i solą (z solą uważamy, bo bulion i kurczak z marynaty jest słony), mieszamy.

Rada: bulion dodajemy po chochelce stopniowo, na końcu ma całkowicie zostać wchłonięty przez ryż i warzywa.

Risotto podajemy z żółtym serem, startym lub płatkami (płatki uzyskamy za pomocą nożyka do obierania warzyw). Całość ozdabiamy listkami świeżej mięty.



Smacznego :)
Mój dzień z Hortex

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)