czwartek, 30 marca 2017

Kotleciki z kurczaka ,serka kremowego, cieciorki podane z pieczonymi ziemniakami i kapustą czerwoną

Malutkie kotleciki z filetów z kurczaka 🐔 przygotowałam do których serek kremowy o smaku grillowanej papryki i oliwek  dodałam. Do związania konsystencji jajek  🍳 nie użyłam, tylko
 cieciorki  dołożyłam. Fajnie je doprawiłam, naci pietruszki dołożyłam, w bułce obtoczyłam i na oleju rzepakowym wysmażyłam. Kotleciki wyszły delikatne 😇, wyraziste 😈, wyjątkowe, smaczne i zdrowe , a wszystko za sprawą serka i cieciorki, które smakowo siły 💪 💪 połączyły i mięso super skleiły.
W tym czasie, w piekarniku ziemniaki i kapusta czerwona się wypiekały i z kotlecikami na wspólnym talerzu jako główne danie „wylądowały” 🍴.  Polecam to danie dla całej rodziny 👪 przygotować i przy wspólnym stole smakami się delektować.  

Składniki:
kotleciki ok. 24 szt.  ( średnica ok. 6 cm):

  • 125 g (1 opakowanie) serka kremowego grillowana papryka i oliwki Apetina,
  • 2 duże pojedyncze filety z kurczaka,
  •  1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 kopiasta łyżeczka mieszanki przypraw suszonych pomidorów z chilli i oregano,
  • 1 ½ mielonej słodkiej papryki,
  • pęczek nać pietruszki, ewentualnie suszonej,
  • 1 puszka cieciorki ok. 240 g,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • bułka tarta,

ponadto:
  • ziemniaki,
  • mielona papryka słodka wędzona,
  • olej rzepakowy,
  • kapusta czerwona,
  • sól, pieprz, tymianek suszony lub świeży.

Przygotowanie:
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem ziemniaki kroimy na ćwiartki. Przekładamy na blachę od piekarnika, delikatnie polewamy olejem i obtaczamy je w nim.

Kapustę (małą) dzielimy na ósemkę układamy na foli aluminiowej, każdą oddzielnie, skrapiamy olejem, dodajemy tymianek, oprószamy solą i pieprzem.  Szczelnie zawijamy w folię. Układamy obok ziemniaków na blasze.
Warzywa pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C ok. 40 min.
Ziemniaki przed podaniem solimy i posypujemy mieloną papryką wędzoną.

W tym czasie przygotowujemy kotleciki:
Oczyszczonego, osuszonego kurczaka, miksujemy lub mielimy.
Cieciorkę odcedzamy i 2/3 miksujemy blenderem na gładką masę, a pozostałą 1/3 zgniatamy widelcem. 
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Nać pietruszki siekamy.
Do mięsa dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę suszone pomidory z chilli i oregano, mieloną słodką paprykę, serek kremowy i całość mieszamy.
Następnie dodajemy cieciorkę, garść pietruszki lub 1 łyżkę suszonej (można dać więcej), mieszamy ponownie i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Z masy formułujemy równe krążki, które obtaczamy w bułce tartej.

Rada: żeby masa nam się nie kleiła podczas lepienia, wystarczy zmoczyć dłonie w wodzie.

Kotleciki smażymy na oleju rzepakowym, przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.


Kotleciki podajemy z ziemniakami i kapustą czerwoną. 



Smacznego :)

Codziennie baw się smakiem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)