środa, 29 marca 2017

Grillowa rolada z kurczaka z serkiem i pastą z rukoli, podana z ziemniakami i słodkimi marchewkami

Wiosnę 🌹🌼🌷 już mamy więc grillowanie zaczynamy. Ja 👩  też wystartowałam i dla całej rodziny 👩👦👧👨 obiad na grillu przygotowałam. Filety z kurczaka 🐔  masą serową  z pastą z rukoli wypełniłam i roladki z nich zrobiłam. Jeszcze szynką szwarcwaldzką pozawijałam i w folię spożywczą schowałam. Do tego młode ziemniaki i marchewkę przygotowałam i wszystko grillowałam. Roladki wyszły idealnie 👌, a z nadzieniem serowo rukolowym smakowały genialnie 😍. Podane z warzywami smakowo się uzupełniały i obiad z pierwszego w tym roku grillowania wyszedł doskonały 🍴❤👅.


Składniki:


nadzienie:
  • 125 g (1 opakowanie) serka kremowego pesto i rukola Apetina,
  • 30 g świeżej rukoli (ok. 2 garście),
  • 30 g łuskanego słonecznika,
  • 15 szt. całych zielonych oliwek z papryką,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

ponadto:

  •  2 duże filety z kurczaka,
  • ok. 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej,
  • pęczek młodej marchewki,
  • ok. 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków,
  • 1 główka czosnku,
  • lubczyk może być świeży, mrożony lub suszony,
  • suszony czosnek niedźwiedzi,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • olej rzepakowy.



Przygotowanie:
Serowe nadzienie:
Pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy.
Rukolę, oliwki, słonecznik i sok z cytryny miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Dodajemy serek kremowy, mieszamy łyżką do połączenia się składników, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą.

Rolada z kurczaka:
Filety z kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie równe płaskie części. Każdą część rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej (mięso wkładamy między folię spożywczą, dzięki temu nam się nie rozpadnie i łatwiej będzie można zwinąć).

Serek z rukolą dzielimy na 4 części.
Serek rozsmarowujemy  na całym filecie, a ok. 2 łyżki nakładamy wzdłuż boku od którego będziemy zaczynać zwijanie.

Delikatnie,  zaczynając od str. z serkiem zwijamy filet na roladę. Następnie owijamy ją   szynką szwarcwaldzką. Przekładamy na natłuszczoną olejem folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i dociskamy).

Ziemniaki:
Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do tacki aluminiowej (pełnej, bez dziurek), polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy. Dodajemy lubczyk (ja dodałam mrożonego), czosnek niedźwiedzi, obrane ząbki czosnku, mieszamy i przykrywamy folią aluminiową.
Rada: jeśli nie macie tacki aluminiowej, wystarczy przygotowane ziemniaki ułożyć po kilka sztuk na foli aluminiowej, dodać czosnek szczelnie zawinąć w folię.

Marchew płuczemy, suszymy, układamy na foli i skrapiamy olejem.
  
Układamy na rożnie ziemniaki, roladę, marchew i grillujemy.

Rada: ziemniaki i roladę grillujemy w pierwszej kolejności (folia będzie trzymać ciepło), marchew nie co później, w zależności od jej wielkości.

Czas grillowania ziemniaków i rolady ok. 40 min.
Kilka razu odwracamy warzywa i roladę, żeby przypiekły się z każdej str.
  
Rada: Najdłużej będą grillować się ziemniaki, dlatego wybierajcie najmniejsze.

Marchew grillujemy najkrócej, pod koniec posypujemy szczyptą cukru.

Roladę delikatnie przekrawamy po skosie na dwie części i podajemy z ziemniakami, marchewką.



Smacznego :) 
Codziennie baw się smakiem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)