poniedziałek, 13 marca 2017

Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką

Ryż 🍚 długoziarnisty z dzikim do farszu został ugotowany, bo to jak dla mnie białe z „czarnym” to duet udany. Biały o delikatnym aromacie, tradycyjny, najbardziej znany z czarnym o orzechowym smaku razem zmieszany . I tak dwa ryże połączone zostały w lekko osolonej wodzie zanurzone, po czym ugotowane i do dużej miski przesypane. Cebula co czasem łzy wyciska podczas krojenia, poddała się obróbce smażenia, gdzie została lekko dosłodzona, lekko osolona i ostrości zyskała bo z chili na złoty ☀ kolor się podsmażała.
Ryż 🍚 w połączeniu z cebulką w gołąbkach to za mało i coś do złączenia rozsypanych ziarenek by się przydało.  Mięso z indyka 🍗, chude, delikatne, świeżo mielone, zostało po to dołożone, by podczas gorąca ryż skleiło i ziarenka połączyło. Delikatność farszu trzeba jeszcze przełamać oryginalnością i fajną ostrością. Papryka czerwona ❤ pierwsze przypalona, obrana, drobno pokrojona, do ryżu dodana, będzie się nie tylko kontrastowała i smaku dodawała. Papryka mielona słodka i ta wędzona całość przyprawiła i dodatkowo z suszonym lubczykiem się złączyła, a pieprz dodał swojej ostrości 😈 i dzięki temu farsz nabrał końcowej wyrazistości.
 Farsz w delikatne liście kapusty włoskiej został pozawijany, a następnie zapiekany.
Gołąbki po upieczeniu, masłem zostały polane, szczypiorkiem posypane,  z kiełkami słonecznika podane i wyszły smaczne czyli - UDANE 😉.

Składniki:

       farsz:

    • 250 g ryżu długoziarnistego  z dzikim Uncle Bens ( 2 torebki),
    • 1 duże biała cebula,
    • 500 g mielonego mięsa z indyka,
    • 3 łyżki suszonego lubczyku,
    • 1 duża czerwona papryka,
    • masło klarowane do smażenia,
    • 1 mini suszona papryczka chili lub 3 plasterki świeżej,
    • 1 płaska mielona słodka papryka wędzona,
    • ½ płaska mielona ostra papryka (do smaku),
    • sól do smaku,
    • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
    • 1/2 łyżeczki cukru,
    ponadto:
    • 1 szt. małej włoskiej kapusty,
    • kiełki słonecznika,
    • pęczek cebulki ze szczypiorkiem.
Przygotowanie:
Farsz:
Paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min i ściągamy ją. Oczyszczamy z pestek i kroimy na drobną kostkę.

Rada: paprykę można piec w piekarniku. Wstawiamy do piekarnika na 200°C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna.

Ryż w torebkach gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przesypujemy do dużej miski.
Na dużej patelni roztapiamy 2 łyżki masła i podsmażamy cebulę  pokrojoną w kostkę z szczyptą cukru i solą. Do smażenia cebuli dodajemy papryczkę chili, którą po usmażeniu wyciągamy.
Do ryżu dodajemy mięso, cebulę z masłem, lubczyk, paloną paprykę, mieloną paprykę wędzoną i słodką. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz ma być wyrazisty.

Rada: w farszu jest surowe mięso, jak sprawdzić czy dobrze jest doprawiony?
Łyżkę farszu wkładamy na płasko miedzy liścia kapusty (obojętnie czy surowej czy sparzonej ) i podsmażamy na patelni.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru.
Najpierw wycinamy z kapusty głąb, liście delikatnie ściągamy, sparzamy i przekładamy na cedzak.
Z każdego liścia, nożem ścinamy grube końce. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.

Gołąbki układamy do formy żaroodpornej polewamy stopionym masłem i przykrywamy folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią.
Gołąbki pieczemy w 200°C ok. 45 min, 5-10 min przed końcem ściągamy folię, żeby się przyrumieniły.

Gołąbki przed podaniem polewamy masłem, posypujemy szczypiorkiem i dodajemy kiełki słonecznika.

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)