wtorek, 28 lutego 2017

Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym curry

Często 😉 w niewielkich ilościach produkty mi zostają i w różne, nietypowe dania 🍴 się zmieniają. Moja kulinarna wyobraźnia czasem sama mnie zaskakuję 😋, jak coś dziwnego, ale smacznego przygotuję. Nie szukam przepisów, bo lubię sama kombinować 🔧🔨🔪 i dla najbliższych gotować.  Polecam w kuchni eksperymentować, a z pewnością nie będziecie żałować, bo dania będą niepowtarzalne, smaczne, ciekawe, niebanalne.
Ja portobello nadziałam batatami i tradycyjnymi ziemniakami, zmieszanymi z cebulką i grzybami. Na ostro doprawiłam i nietypowo na pergaminie z przyprawami podsmażyłam. Dzięki temu smak curry otrzymałam i złocistą skórkę uzyskałam 😊.



Składniki na 3 kapelusze:
  • ok. 300 g ziemniaków,
  • ok. 200 g batata (słodki ziemniak),
  • 1 mała biała cebula,
  • ok. 250 g portobello ( 3 szt.),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny grubo mielony do smaku,
  • ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej,
  • 100 g cukinii,
  • sól,
  •  2 szt pergaminu do smażenia WINIARY Pomysł na... Papirus soczystą pierś kurczaka w złocistym curry,
  • ¼ łyżeczki cukru,
  • listki świeżej mięty.


Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy.
Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, skórkę zostawiamy.
Wycinamy nóżki i wydrążamy środek, za pomocą łyżeczki, tak aby nie uszkodzić kapeluszy.
Cebulę i wydrążone pieczarki siekamy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z dodatkiem soli.
Do ziemniaków dodajemy wysmażone grzyby z cebulą, paprykę i doprawiamy na ostro pieprzem. Mieszamy i wypełniamy nimi kapelusze portobello.


Na dużej patelni układamy rozłożony pergamin przyprawami do góry, układamy na nim  kapelusze stroną portobello, wlewamy ok. 2-4 łyżki wody i smażymy pod przykryciem ok. 5-6 min.
Rada: wodę dodajemy tylko po to, żeby pergamin nam się nie wysuszył, a nie przyprawy przypaliły.

Grzyby przekładamy na deskę, zmieniamy pergamin i układamy ponownie kapelusze tym razem stroną farszu. Smażymy pod przykryciem tym razem bez wody i krócej ok. 4 min. Farsz ziemniaczany przejdzie przyprawami i będzie z wierzchu chrupiący. Kapelusze zdejmujemy z patelni przez przykrycie ich talerzem i energiczne odwrócenie patelni,  odklejamy pergamin.

Podczas smażenia grzybów przygotowujemy cukinię.
Cukinię po długości kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka do warzyw z ząbkami. Wrzucamy do gorącej wody z dodatkiem soli i cukru. Po ok 2 min odcedzamy, cukinia powinna być al dente.

Nadziane portobello podajemy z cukinią, całość ozdabiamy świeżą miętą :)


Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. jakie,to musiało być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Batat dodał fajnej słodyczy, a całość ostra dobrze doprawiona :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)