piątek, 24 lutego 2017

Pieczony batat z tuńczykiem z purée z groszku i pomidorkami

Mieszanka wzorów i kolorów na talerzu 🍴 podana, wiec uczta będzie gwarantowana 😊, 
bo najpierw jemy oczami 👀, a następnie ustami 👄. 
Danie, do tego jeszcze ciekawie smakuje 👍, bo purre z groszku z pieczonym słodkim, 
ale pieprznym batatem  fajnie się komponuje, tuńczyk 🐟 dodaje wyrazistości, 
a pomidorki 🍅 soczystości . 


Składniki 4 porcje: 

purée:

  • 250 g groszku mrożonego,
  • 1 łyżka masła,
  • sól do smaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,

ponadto:
  • 2 bataty,
  • 2 puszki tuńczyka w oleju,
  • masło do smarowania foli,
  • 1 łyżka cukru brązowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie:
Bataty (bez obierania) myjemy i suszymy. Folię do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy cukrem, pieprzem i zawijamy w nią bataty (każdego ziemniaka oddzielnie). Pieczemy ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

W małym rondelku zagotowujemy 100 ml wody, dodajemy groszek, 1 łyżkę masła, posiekany ząbek czosnku i gotujemy do miękkości. Groszek doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koperek. Całość miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez sitko. Dzięki temu nasze puree będzie bardzo delikatne, a na sitku zostanie tylko skórka.

Pod koniec pieczenia batatów, do piekarnika wkładamy pomidorki koktajlowe na ok. 5 min.

Bataty rozwijamy z foli, każdego kroimy na połowę po długości (żeby batat nam się nie kołysał, wystarczy od dołu odkroić cienki pasek).
Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju i podgrzewamy go bardzo krótko na patelni.
Na batata nakładamy tuńczyka i świeży tymianek, podajemy z puree z groszku i pieczonymi pomidorkami. 

Smacznego :) 

2 komentarze:

  1. Coś zdecydowanie dla mnie! Uwielbiam takie połączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To również moje smaki :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)