środa, 22 lutego 2017

Pączki z masą toffi i prażonymi migdałami

Proponuję Wam pączki 🍩, które z ciasta mało słodkiego przygotowałam
 i do którego masła 😃 nie dodałam. 
Pączki dzięki temu zostały „odchudzone” 🏃, ale  masą toffi dosłodzone 🍭🍬🍯. 
Migdały zanim drobno pokroiłam, wcześniej uprażyłam, na masę 
dodałam i za jedzenie się zabrałam 🍴.
Raz w roku mam dzień pączkowy 🍩, czyli wszystkie dania 🍞🍝🍗🍊
 z głowy 👱, bo one każdy posiłek (no prawie każdy 👅) mi zastępują 
i w tym dniu, jak nigdy najlepiej smakują 👄.


Składniki ok. 25 szt:
ciasto:
  • ok. 450 mąki,
  • 200 g mleka,
  • 25 g drożdży,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 1 całe jajko,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki spirytusu,
masa toffi:
  • 200 g cukru,
  • 4 łyżki wody,
  • ok 100 ml słodkiej śmietanki 30%.
ponadto:
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • migdały.

Przygotowanie:
Ciasto:
Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe ok 40°C).
W dużej misce mieszamy mleko z drożdżami, cukrem, solą i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do zaczynu drożdżowego dodajemy jajko, żółtka i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy  wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki.
Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
Ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, następnie wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm.
Wycinamy krążki za pomocą np. literatki i układamy na podsypanej mąką bawełnianą ściereczką. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.

Olej rozgrzewamy (tłuszczu powinno być tyle, żeby pączki swobodnie mogły w nim pływać), odpowiednią temp.
Rada: temp. sprawdzamy za pomocą długiej drewnianej wykałaczki. Wkładając ją pionowo do dna garnka, powinny pojawić się bąbelki wokół wykałaczki, wówczas temp. jest odpowiednia.

Pączki wkładamy partiami do oleju i smażymy na wolnym ogniu. Kiedy będą rumiane odwracamy na drugą str. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Całe migdały (mogą być ze skórką) prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę.

Masa toffi:
Do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżki wody. Stawiamy na ogniu i czekamy, aż cały cukier  się roztopi i uzyska lekko brązowy kolor (nie mieszamy).Wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.

Rada:  jeśli masa jest zbyt gęsta wystarczy dolać więcej śmietanki.

Upieczone pączki polewamy masą toffi i od razu posypujemy migdałami.

 Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Mmm..ta polewa wygląda obłędnie pysznie 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) dzieci mi ją podkradały, bo posmakowała :)

      Usuń
  2. Ale muszą być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak były, a dzisiaj robię z podwójnej porcji :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)