piątek, 3 lutego 2017

Deser kokosowo czekoladowy z bakaliami i chrupiącym wafelkiem


Deser kokosowo czekoladowy 🍫 z bakaliami zapewne zachwyci Was smakami. 
Pralinkowa masa z gorzkiej czekolady na dnie kieliszka została umieszczona, a na niej masa 
na bazie mleczka kokosowego, wiórek kokosowych i białej czekolady dołożona. 
Przełożona została prażonymi migdałami i pokrojonymi suszonymi daktylami. 
Całość został schłodzona i przed podaniem wafelkami czekoladowymi wypełniona. 
Deser o różnych smakach współgra ze sobą idealnie, smakuje słodko i oryginalnie. 
Wafelki nadały całości lekkości i fantastycznej chrupkości. 
Jeśli podczas zjadania kieliszek w dłoni  trzymać będziecie, to masę pralinkowo delikatnie ogrzejecie. 
Stanie się miękka, wyjątkowa, bardzo kremowa. 
Taki deser Wasze kubki smakowe rozpieści genialnie, chociaż jest kaloryczny, 
to na poprawienie humoru 💋 💓 działa idealnie. 😤☺




Składniki 4 szt. kieliszków🍸 220 ml 
lub na więcej mniejszych porcji:

masa pralinkowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady ok. 70% cacao,
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • ½ łyżeczki masła,


masa kokosowa:
  • mleczka kokosowego,
  • 100 g drobnych wiórek kokosowych,
  • 4 kostki białej czekolady,


ponadto:
  • ok. 40 g całych migdałów,
  • ok. 30 g suszonych daktyli,
  • 2 wafelki Lusette czekoladowe http://lusette.pl/
  • kamyczków czekoladowych do ozdoby.
Przygotowanie:
Jeśli chcemy uzyskać ozdobne kieliszki, wystarczy zamoczyć ich brzegi w rozpuszczonej czekoladzie i postawić na chwilę w kamyczkach wysypanych do głębokiego talerzyka o szerokim dnie.

Masa pralinkowa:
Śmietankę z masłem doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając, pozostawiamy do przestygnięcia.
Czekoladę podzieloną na mniejsze kawałki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

Do czekolady wlewamy śmietankę i energicznie mieszając łączymy składniki do uzyskania gładkiej konsystencji.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią dno kieliszków.
Pozostawiamy w chłodne miejsce do przestygnięcia.

Masa kokosowa:
Mleczko kokosowe zagotowujemy z dodatkiem białej czekolady. Dodajemy kokos i mieszamy.
Pozostawiamy do przestygnięcia, masa ma być dobrze schłodzona.

Migdały jeśli mamy ze skórką najpierw sparzamy, zdejmujemy ją, suszymy i prażymy na suchej patelni. Daktyle kroimy w drobne kawałki.


Do kieliszków dodajemy połowę masy kokosowej, następnie dodajemy migdały, bakalie i ponownie masę kokosową.

Pucharki pozostawiamy do schłodzenia. 
Tuż przed podaniem dodajemy pokrojone wafelki Lusette, które nadadzą chrupkości i słodyczy.



Smacznego :)   
Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

2 komentarze:

  1. Ale musi być dobre, pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, a deser idealny na osłodzenie sobie życia :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)