środa, 15 lutego 2017

Deser czekoladowo wafelkowy z pana cottą i owocami

 Wafelki Lusette 😍 do przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one słodkości oraz niepowtarzalnej chrupkości dodały. Na 6 porcji tylko jednej łyżki cukru użyłam, którego do pana cotty dołożyłam. W masie czekoladowej 🍫 wafelki ukryłam i waniliową masą przykryłam, które kolorem i konsystencją kontrastowały, ale idealnie ze sobą smakowały. Deser podałam z owocami lekko zmrożonymi, malinami, porzeczką czarną, wiśniami,🍒 czyli lekko kwaśnymi. Smak ich ponownie wafelkami został osłodzony jak dla mnie i moich gości to był deser wymarzony.🍰🍸 💞 😊





Składniki na 6 porcji:
masa czekoladowa:

  • 200 g gorzkiej czekolady ok. 70% masy kakaowej,
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 40 g masła,


pana cotta:

  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 250 ml mleka 3,2%,
  • ½ laska wanilii,
  • 1 łyżka cukru białego,
  • 2 łyżeczki żelatyny (wg proporcji podanej na opakowaniu na 400 ml płynu),


ponadto:

  • 6 herbatników,
  • owce mrożone: maliny, wiśnie, czarna porzeczka.


Przygotowanie:
Do przygotowania deserów potrzebne będą metalowe krążki, jeśli ich nie macie deser można przygotować np. w szklanych dużych kielichach.

Krem czekoladowy:
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, mieszamy do momentu rozpuszczenia,
na gładką masę.
Masę pozostawiamy w lodówce na ok. 4 godz.,  następnie miksujemy na krem, robotem z końcówkami do ubijania.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.

Krążki układamy na deseczce.
Herbatniki rozkruszamy i wypełniamy nimi dno krążków.


Następnie dodajemy połowę masy czekoladowej.
Nugatowe wafelki Lusette kroimy w kostkę, wkładamy w masę czekoladową i przykrywamy je pozostałą częścią masy. Wierzch delikatnie wyrównujemy. Wkładamy do lodówki.

Pana cotta:
W tym czasie przygotowujemy pana cottę.
Mleko gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem ziarenek i laski wanilii. Dolewamy śmietankę (laskę wyciągamy), dodajemy cukier, podgrzewamy ciągle mieszając. 
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml przegotowanej, gorącej wody.
Dodajemy żelatynę, podgrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników, nie zagotowujemy.
Pozostawiamy do przestygnięcia. Kiedy masa przestygnie (zacznie się ścinać) przelewamy ją do krążków na masę czekoladową.
Tak przygotowane krążki czekoladowe z pana cottą pozostawiamy w lodówce na cała noc.

Za pomocą ciepłego noża wykrawamy deser z krążków i delikatnie wyciągamy.

Deser podajemy z owocami i wafelkami nugatowymi i mlecznymi Lusette.

Rada: zmrożone maliny można rozkruszyć, a większe owoce na kilka min wyjmujemy z zamrażalnika, żeby delikatnie zmiękły.

Można użyć owoców świeżych lub dodać swoje ulubione, ale połączenie
tych kwaśnych daje najlepszy smak.




Smacznego :)
Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)