poniedziałek, 6 lutego 2017

Cytrynowe mięso z udek z kurczaka, z ryżem pełnoziarnistym na żółto i brokułem

Mięso solą, pieprzem doprawione, na oleju rzepakowym z trawą cytrynową, czosnkiem i lubczykiem wysmażone, nabrało smaku cytrynowego, bardzo smacznego.😏 Ryż 🍛 zaś z kurkumą ugotowany, został na żółto „zafarbowany”. Brokuły z pary koloru całości dodały i smakowo idealnie z ryżem 🍚
 i kurczakiem🍗 współgrały. 😋 🍴


Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mięsa z udek kurczaka (4 szt.),
  • 1 szt. trawy cytrynowej,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • ½ łyżeczki suszonego lubczyku ogrodowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • świeży szczypior z cebulką,
  • 300 g ryżu pełnoziarnistego Uncle Bens,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy,
  • 1 świeży brokuł (ewentualnie ok. 400 g mrożonego),
  • sos Habanero Hot Sauce do smaku.

Przygotowanie:
Mięso płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy z dwóch str. solą i pieprzem.
Trawę cytrynową przecinamy po długości, czosnek obieramy.
Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem trawy cytrynowej i czosnku. Układamy mięso i pozostawiamy na wolnym ogniu do momentu, aż się podsmaży na złoty kolor. 
Mięsa nie ruszamy, nie odwracamy, ma się powoli podsmażać. 
Wierzch mięsa posypujemy lubczykiem, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę (bez szczypiorku) odwracamy i przykrywamy pokrywą na max. 10 min.
Mięso odkrywamy i pozostawiamy chwilkę na patelni, żeby się zarumieniło.

Rada: mięso podsmażamy powoli, dzięki temu przejdzie smakami, po ułożeniu na patelni, odwracamy tylko raz, w momencie kiedy będzie przyrumienione.

W tym samym czasie gotujemy na parze brokuł.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.
Do ugotowanego i odcedzonego ryżu dodajemy dużą ilość posiekanego szczypiorku, oraz sos Habanero do smaku.

Mięso podajemy z ryżem i brokułami.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)