czwartek, 26 stycznia 2017

Tarta z kiszką ziemniaczaną

Na kruche ciasto upieczone, plastry szynki zostały położone, następnie kiszką ziemniaczaną wypełnione, na niej talarki z ziemniaków położone. Masą śmietanowo –jajeczną zalane i serem żółtym posypane. Po 40 min pieczenia, tarta gotowa była do jedzenia. 🍴Kiszka ziemniaczana Gzella idealnie miedzy kruche ciasto i talarki się wkomponowała, smaku i delikatności całej tarcie nadała. Danie smaczne, wyjątkowe, takie babcine, domowe.😉


Składniki:
ciasto (okrągła forma o średnicy 24 cm):
  • 2 małe jajka,
  • szczypta cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 100 g zimnego masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody,
  • mąka do podsypania,

masa śmietanowo - jajeczna:
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • ½ łyżeczka soli,
  • 100 ml śmietany 18%,

ponadto:
  • 4 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella,
  • 6 plastrów szynki wieprzowej wędzonej, surowej, dojrzewającej,
  • 0k. 3-4 ziemniaki,
  • 10 -15 g startego sera grana padano.
Przygotowanie:
Ciasto:
Z wszystkich składników: mąki, jajek, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciastem wykładamy dno i boki formy na tartę, nakłuwamy widelcem, aby nam się nie podniosło podczas pieczenia.
Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.


Ziemniaki obieramy i kroimy na jak najcieńsze plasterki - talarki.
Z kiszki ziemniaczanej zdejmujemy jelito i rozdrabniamy za pomocą widelca.

Masa śmietanowo - jajeczna:
Do roztrzepanych jajek dodajemy, śmietanę, koperek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przestudzone ciasto wykładamy szynką (dno i boki), następnie nakładamy kiszkę ziemniaczaną. Po wierzchu układamy talarki ziemniaczane, całość zalewamy masą śmietanowo – jajeczną i posypujemy serem.
Tak przygotowaną tartę pieczemy w 200°C ok. 40 min.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Kocham taty, ale takiej jeszcze nie próbowałam!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarty są wyjątkowe, bo można wymyślać nowe oryginalne smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)