wtorek, 3 stycznia 2017

Spaghetti z pastą serowo oliwkową i prażonym słonecznikiem

Kiedy czasu nie mamy, to za gotowanie obiadu z makaronu się zabieramy. 🍴🍜 
Na al dente zawsze go gotujemy i na różne sposoby podajemy. Szybko, tanio, bez wielkiego kombinowania i już można zabierać się do zjadania. 
Polecam wypróbować, a czas zaoszczędzony na przyjemności zachować. 💏💓💃💪

Składniki na ok.  3 porcje:
pasta:
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżeczki kaparów,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka suszonej naci pietruszki lub świeżej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 100 g sera camembert,
ponadto:
  • ok. 150 g spaghetti ,
  • 5 łyżek słonecznika,
  • świeża rukola.

Przygotowanie:
Pasta oliwkowa:
Za pomocą blendera miksujemy, oliwki z kaparami, nać pietruszki, dolewamy oleju i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser camembert, miksujemy i doprawiamy pieprzem do smaku.
Na suchej patelni prażymy słonecznik, (4 łyżeczki pozostawiamy), który dodajemy do przygotowanej pasty.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
Pastę podgrzewamy na patelni i dodajemy do niej makaron, delikatnie mieszamy tak, aby pasta obtoczyła makaron.
Spaghetti podajemy z świeżą rukolą i prażonym słonecznikiem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)