poniedziałek, 9 stycznia 2017

Gołąbki z ziemniakami i kiszką ziemniaczaną

Gołąbki z surowych ziemniaków, kiszki ziemniaczanej oraz smażoną cebulką na boczku przygotowałam i z chrupiącym czosnkiem podałam. 🍴⛄🍴

Gołąbki z ziemniaków to podkarpackie danie regionalne, proste, a w smaku niebanalne, 
ale kiedy kiszkę ziemniaczaną dodałam, to jeszcze lepszy smak uzyskałam. 
Kiszka sprawiła, że farsz stał się delikatniejszy i smaczniejszy.
 



Składniki:
Farsz:
  • 2 kg  polskich ziemniaków,
  • ½ kg kiszki ziemniaczanej Gzella ( 5 szt. kiszki),
  • 150 g chudego boczku wędzonego,
  • 1 duża biała cebula,
  • 2 płaskie łyżeczki pieprzu (ma być ostre),
  • sól do smaku,

pozostałe składniki:
  • 1 duża kapusta włoska,
  • sól,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • masło klarowane,
  • główka czosnku.

Przygotowanie:
Rada: kapustę i farsz przygotowujemy równocześnie.
Farsz:
Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce lub ścieramy w sokowirówce.
Ziemniaki tarte na tarce przekładamy na gęste sito.
Z ziemniaków będzie odciekał sok. Od czasu do czasu mieszamy, dociskamy ziemniaki łyżką drewnianą, żeby jak najwięcej oddzielić soku od miąższu.

Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie dodajemy odciśnięte  ziemniaki. 

Rada: sito na którym znajdują się starte ziemniaki wkładamy do większego garnka (misy), żeby sok do niego ściekał.  Sok z ziemniaków można  odcisnąć przez gazę.
Jeśli użyjecie sokowirówki, to oprócz skrobi jaka się osadzi należy dodać niewielką ilość soku, żeby nie były za suche.  

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.

Z kiszki ziemniaczanej ściągamy jelito, rozgniatamy za pomocą widelca.

Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, boczek, kiszkę ziemniaczaną i mieszamy ręką rozdrabniając dodatkowo kiszkę. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku, całość jeszcze raz dokładnie  mieszamy.

Kapusta:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru.
Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście z wierzchu można delikatnie ściągnąć, a te które się nie dają pozostawić. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak.
Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube nerwy.

Gołąbki:
Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.
Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia.

Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy gołąbki.

Do gołąbków dodajemy 1-2 łyżki masła klarowanego.
Przykrywamy liśćmi,  pokrywą lub folią aluminiową.
Gołąbki pieczemy ok. 1½ godz. w 210°C, 15 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić.

Ząbki czosnku obieramy, kroimy w ciemnie plasterki i podsmażamy na złoty kolor na maśle klarowanym. Pilnujemy, żeby się nie spiekł za bardzo bo będzie gorzki.

Gołąbki podajemy z masłem i chrupiącym czosnkiem.



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ojej, ale jestem ciekawa smaku takich gołąbków. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, naprawdę warto spróbować :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)