czwartek, 19 stycznia 2017

Drożdżowe babki z jabłkami, żurawiną i rodzynkami

Dla Babci i Dziadka 💗 👨👩 ❤ drożdżowa babka. Z soczystymi 🍏 jabłkami 🍎 i słodkimi bakaliami.   
Bo to, co od serca jest upieczone i ukochanym dziadkom zostanie wręczone, sprawi wiele radości z słodkiej przyjemności, z wspólnego smakowania i czasu spędzania. 
Taki prezent 🏦 nie jest do kupienia, ale do upieczenia.🍷🍰
O DZIADKACH 👵👴 zawsze pamiętajcie i BEZ OKAZJI prezenty te od SERCA 💝 im wręczajcie. 💚  💕  💑 💓

Składniki na 2 babki:
  • 250 g obranych, pokrojonych w kostkę jabłek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 120 g cukru trzcinowego,
  • 150 g rodzynek sułtańskich,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 1 łyżka suszonej lub świeżej krojonej skórki pomarańczowej,
  • 300 ml mleka,

zaczyn:
  • 40 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej typ 550 ,
  • 100 ml mleka,

ponadto:
  • 50 g roztopionego masła,
  • 2 jaja,
  • ok. 800 g mąki pszennej typ 550,
  • masło do wysmarowania formy,
  • cukier do posypania.

Przygotowanie:
Do miski dajemy pokrojone w kostkę jabłka i skrapiamy je sokiem z cytryny.
Dodajemy rodzynki, żurawinę, skórkę z pomarańczy, cukier i zalewamy gorącym mlekiem.

W tym czasie przygotowujemy zaczyn drożdżowy.
W dużej misce mieszamy rozkruszone drożdże z  szczyptą soli, 2 łyżkami mąki i cukru oraz 100 ml ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodajemy masło, 2 jajka, oraz mleko odcedzone z jabłek.
Rada: mleko z jabłek i bakalii odcedzamy przez duże sito.

Całość miksujemy stopniowo dodając ok. 500 g mąki. Następnie dodajemy jabłka z bakaliami i całość mieszamy za pomocą dużej drewnianej łyżki, stopniowo dodajemy pozostałą część mąki ok. 300 g. Pod koniec możemy ciasto delikatnie wyrobić rękę. Ciasto powinno przyklejać się do dłoni. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia.

Formę na babkę (średnica 25 cm) smarujemy masłem.
Piekarnik nastawiamy na 190°C.
Ciasto dzielimy na dwie części. Połowę ciasta przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy delikatnie zwilżoną dłonią i wstawiamy do piekarnika.
Wiech przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 min.

Upieczoną babkę wyjmujemy, formę ponownie smarujemy masłem, wkładamy drugą część ciasta i pieczemy.
Babki posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego :) 


2 komentarze:

  1. Kocham takie drożdżowe ciasta. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię ciasta drożdżowe, one mnie chyba też :P

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)