piątek, 27 stycznia 2017

Czerwony ryż z tuńczykiem i pieczarkami curry

Ryż czerwony z pieczarkami, curry i tuńczykiem połączony. 🍛  Danie niedrogie i w przygotowaniu nieskomplikowane, za to smaczne jest jego zjadanie :)🍴
Składniki:

  • ·       100 g ryżu czerwonego,
  • ·       150 g pieczarek,
  • ·       1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym (120 g),
  • ·       1 białą cebula,
  • ·       1 łyżka suszonej naci pietruszki,
  • ·       50 ml wytrawnego wina białego,
  • ·       olej rzepakowy,
  • ·       pieprz czarny mielony do smaku,
  • ·       curry do smaku,
  • ·       młoda cebulka ze szczypiorem,
  • ·       8 zielonych całych oliwek,
  • ·       sól do smaku,
  • ·       szczypta cukru.

Przygotowanie:
Oczyszczone pieczarki kroimy na plastry, podsmażamy na dużej patelni z niewielką ilością oleju, posypujemy je curry, pieprzem i solą.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, podsmażamy na nim białą cebulę posiekaną w drobną kostkę z dodatkiem soli i cukru.
Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, wlewamy wino. Całość podgrzewamy do momentu odparowania wina. Do ryżu dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, oliwki, pieczarki, nać pietruszki, mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.
Ryż podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)