poniedziałek, 23 stycznia 2017

Chleb pełnoziarnisty z siemieniem lnianym i słonecznikiem

Chleb domowy 🍞, smaczny, zdrowy. 💟 💗
Ciasto z mąki pełnoziarnistej przygotowane do którego 
otręby, słonecznik i siemię lniane zostało dodane.
 Z ciasta dwa chlebki 🍞 🍞 wyszły idealnie, które smakowały i pachniały idealnie. 😍


Składniki na 2 podłużne formy ok. 25 cm:
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 100 g otrębów owsianych,
  • 500 ml ciepłej wody,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 200 g łuskanego słonecznika,
  • 100 g siemienia lnianego,

ponadto:
  • masło do wysmarowania form,
  • otręby owsiane do obsypania formy.

Przygotowanie:
W dużej misce rozpuszczamy drożdże w cieplej wodzie z dodatkiem cukru, soli i 100 g mąki. Dodajemy otręby, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy. Stopniowo dodajemy ok. 300 g mąki, całość mieszamy lub miksujemy za pomocą haka. Następnie dodajemy siemię lniane, słonecznik, mieszamy całość i stopniowo dodajemy pozostałą część mąki 200 g, zagniatamy ciasto, które będzie klejące.
Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min.

Formę smarujemy masłem i obsypujemy otrębami.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki. Dzielimy na dwie części, formułujemy walce i przekładamy do dwóch form.



Wierzch ciasta wyrównujemy wilgotną dłonią i nacinamy nożem (ja specjalnie kupiłam nożyk modelarski który jest bardzo ostry i idealnie sprawdza się przy nacinaniu ciasta).
Tak przygotowane ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia.

Piekarnik nastawiamy na 185°C i jednocześnie pieczemy obydwa ciasta ok. 30 - 35 min.


 Smacznego :)

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)