piątek, 30 grudnia 2016

Mini roladki z polędwiczki

Mini roladki imprezowe, kilka 👀 chwil i gotowe,
 Polędwiczkę w plasterkach cienko rozbijamy, ser camembert, oliwki lub kapary dokładamy, które w roladki zwijamy i jajku, bułce obtaczamy. 💋
W oleju na złoty kolor wysmażamy i przekąskę już mamy. 
Ciepłe, zimne i tak smakują, a swoją wielkością zaskakują :) 💑👪
Mogą też być dodatkiem do dania głównego zastępując tradycyjnego schabowego :P💪

środa, 28 grudnia 2016

Muffiny kokosowe

Goście do drzwi pukają stuk puk, stuk puk… 
otwierajcie i za pieczenie muffinek od razu się zabierajcie. 
Szybko kilka składników przygotujcie robotem je zmiksujcie, do foremek ciasto dajcie i za robienie kawy się zabierajcie. 
Chwilę poplotkujcie i już z piekarnika muffiny wyjmujcie.
 Taka babeczka kokosowa sprawi, że słodsza będzie Wasza rozmowa 😃 🙌 💑

sobota, 24 grudnia 2016

Drożdżowe zawijaki makowe

Rodzina cała się zjechała i coś słodkiego by posmakowała.
Drożdżowe zawijaki makowe, na taką okazję będą wyjątkowe.
Może wydawać się, że dużo składników i czasu ich przygotowanie zajmuje, 
jednak taka ilość i prostota przygotowania zapewniam, zaskakuje.
Składniki na ciasto praktycznie jest miksowane, tylko pod koniec ręcznie jest zagniatane.
Masa makowa jest już gotowa, więc tylko trzeba ją na cieście rozsmarować, 
roladki przygotować, na blachę poprzekładać, zachowując odstępy dowolnie poukładać,
 do wyrośnięcia pozostawić i tylko na 15 min do piekarnika wstawić.
Każdą porcję sobie odrywamy i makowe zawijaki ze smakiem zjadamy.

piątek, 23 grudnia 2016

Piernikowy kopiec z orzechami i daktylami

Ciasto piernikowe z dodatkami polecam serdecznie i przesyłam życzenia świąteczne.
Wszystkiego co najpiękniejsze, 
wszystkiego co najsmaczniejsze, 
wszystkiego czego sobie zamarzycie,
 żeby piękne było Wasze życie :) 

Babeczki piernikowe

Babeczki piernikowe, mocno kakaowe, czekoladą gorzką zostały polane i kolorowymi perełkami posypane. Dzięki temu świątecznie wyglądają i do zjadania zachęcają.
Z tej porcji ok. 34 szt. można przygotować i na kilka dni w chłodne i suche miejsce schować. Świeże są znakomite, a starsze są wyśmienite.

czwartek, 22 grudnia 2016

Warzywna sałatka warstwowa, trochę nietypowa

Składniki na sałatkę warstwami układamy, dzięki fajną kompozycję uzyskamy.
Soli do niej nie dodajemy, bo w oliwkach, kapary czy ogórkach ją znajdziemy.
Jest to połączenie smaków wyrazistych z delikatnymi, słodkawych i pikantnymi.
Ilość proporcji sami możecie komponować, ale połączenie tych składników warto spróbować.
 

czwartek, 15 grudnia 2016

Babeczki trzcinowe z physalis

Małe babeczki trzcinowe są słodkie i wyjątkowe.
 Physalis niczym wisienka na torcie, ciekawie je dekoruje i oryginalnie smakuje. 
Ciasto w 5 min się przygotowuje, bo tylko wszystkie składniki się miksuje, do foremek na osiem porcji rozdzielamy, owoce dokładamy, pieczemy i po lekkim przestygnięciu już jeść możemy. 


poniedziałek, 12 grudnia 2016

Świąteczne ciasteczka kakaowe

Święta kojarzą nam się z piernikami, wigilijnymi daniami, choinką pięknie
 ozdobioną i kolędą ulubioną.
 To spotkania pełne uśmiechu i miłości, ciepła i serdeczności. 
Wspólne biesiadowania i świątecznych smakołyków delektowania. 
Ja zamiast pierniczków lukrowanych, czy czekoladą polewanych,
 ciasteczka kakaowe przygotowuję i lukrem je maluję. 
Są wesołe, kolorowe, chrupiące i wyjątkowe. Samo ich ozdabianie, to takie plastyczne improwizowanie, wyglądają wówczas oryginalnie choć nie zawsze wyjdą idealnie. 
Liczy się radość przy ich ozdabianiu i smak przy zjadaniu.

czwartek, 8 grudnia 2016

Domowe pralinki

Domowe pralinki są bardzo oryginalne, łatwe w przygotowaniu, a w smaku niepowtarzalne.
 Ja dużą ilość ich przygotowałam i w prezencie podarowałam. 
Są bardzo delikatne kremowe, o różnych kształtach i kolorowe. 
To dinozaury, misie, koniki bujane, serca, samochody, klocki do których słodkości zostały dodane.