sobota, 26 listopada 2016

Kurczak ziołowy na warzywach z pęczakiem

Kurcze ziołowe, na warzywach pieczone z pęczakiem podane, to z pewnością rodzinne smaczne danie. Przyprawy, zioła sami komponujemy i kurczaka nimi oklepujemy. 
Warzywa mieszamy, na nich kurczaka układamy. Wg sposobu pieczemy, w między czasie pęczak gotujemy, który na końcu z warzywami mieszamy i z pełnym aromatu kurczakiem zjadamy. Skórka kurczaka dzięki takiemu pieczeniu, idealnie chrupie na całości,
 a mięso nie traci swojej soczystości. 

poniedziałek, 21 listopada 2016

Makaron w sosie dyniowym (z pieczonych warzyw)

Wystarczy max 30 min do przygotowania, smacznego, wegetariańskiego dania. 
Warzywa bez obierania w piekarniku pieczemy, następnie z bulionem blenderem miksujemy, przez sito przecieramy, do smaku doprawiamy, makaron do sosu dyniowego dodajemy,
serem i sezamem czarnym posypujemy. Tymianek, curry jest wyczuwalny, dzięki temu smak jest niebanalny. Danie tanie, łatwe do przygotowania i zostaje dużo czasu do odpoczywania.

czwartek, 17 listopada 2016

Krokiety gryczane z słodką kapustą, kiszką ziemniaczaną

Do wysmażonej białej kapusty kiszkę ziemniaczaną  Gzella dodałam    
i gotowy farsz już miałam. Ciasto na naleśniki z mąki gryczanej przygotowałam do którego kozieradki dodałam. Na patelni naleśniki usmażyłam i w nich farsz „ukryłam”. W rulonik pozawijałam, w jajku i bułce tartej poobtaczałam, podsmażyłam na kolor złotawy i już mogłam smakować mojej potrawy. 
Krokiety wyszły nietypowe, ale smaczne, wyjątkowe.

wtorek, 15 listopada 2016

Pasta z chili, pomidorków i kolendry

Ostra pasta z pomidorków cherry wyszła znakomicie i z chipsami tortilla smakuje wyśmienicie. 
Można ją do sosów, zup jako dodatek smakowy dodawać lub z makaronem podawać.
 Stopień ostrości sami wybieracie i papryką chili według siebie wyostrzacie :P   


poniedziałek, 14 listopada 2016

Razowe pierogi z kiszką ziemniaczaną

Jeśli do rozdrobnionej kiszki ziemniaczanej Gzella niewielką ilość kiszonej kapusty dodamy, 
to ciekawy farsz na pierogi w kilka chwil uzyskamy. Ciasto zaś z mąki razowej i pszennej doda im oryginalności, a podane z smażonym boczkiem smakowitości.

poniedziałek, 7 listopada 2016

Drożdżowe babeczki z rodzynkami

Ciasto na babeczki jest proste wręcz banalne, a po upieczeniu jak dla mnie idealne. 
Składniki tylko miksujemy, rodzynki dodajemy, ciasto do foremek przekładamy i chwilę czekamy. Podczas pieczenia rosną znakomicie, a po przestudzeniu smakują wyśmienicie. 
Ciasto na babeczki nie jest przesłodzone,
 dlatego cukrem trzcinowym po wierzchu zostały dosłodzone. 

niedziela, 6 listopada 2016

Portobello faszerowane mięsem na ostro smażone na oleju rzepakowym

Duże pieczarki czyli portobello wydrążyłam i piękne kapelusze garam masala oprószyłam. 
Farsz z cebuli, grzybów, mięsa wołowego przygotowałam, do którego tymianek
 i dużą ilość pieprzu, chili, bo na ostro! dodałam. 
Kapelusze na patelni wysmażyłam, a przed podaniem świeżych kiełek dołożyłam. 
To znakomita przystawka mięsno grzybowa, prosta i w smaku wyjątkowa. 
Można je również np. z kaszą, ziemniakami podawać i na obiad ze smakiem zajadać.
 „Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także odgrywa istotną rolę w diecie każdego człowieka - zawiera NNKT".


piątek, 4 listopada 2016

Risotto dyniowe na oleju rzepakowym

To takie trochę, risotto nietypowe, ale w smaku wyjątkowe. 
Z białego ryżu, z dodatkiem dzikiego je przygotowałam, które z dynią i czerwoną papryką skomponowałam.
 Hokkaido słodkiego smaku i delikatności dodała, a papryka chili ostrości nadała.
 Dynia i curry kolor ryżu pięknie zmieniły, a czerwona papryka i kiełki danie ożywiły.
30 min to czas, jaki z pewnością wystarczy do risotto przygotowania,
 a potem tylko jest czas przyjemnego smakowania.
 „Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale dostarcza NNKT czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe".