sobota, 29 października 2016

Daktylowe ciasteczka owsiane

Małe, chrupiące, ciasteczka owsiane w których suszone daktyle zostały schowane. 
Cukrem trzcinowym dodatkowo dosłodzone, na złoty kolor upieczone,
 swoich smakoszy już zyskały, bo częstując szybko poznikały.

poniedziałek, 24 października 2016

SMOOTHIE SZPINAKOWE

Tylko kilka składników razem ze sobą miksujemy i już gotowy sok pijemy. Kolor piękną zielenią się mieni, a ten co zdrowie swoje ceni,
 polubi go za smak i cenne właściwości, a oprócz tego, po wypiciu będzie pełen radości, bo................

jedzenie surowego szpinaku poprawia humor. Jest on źródłem tryptofanu - obojętnego elektrycznie aminokwasu, który obniża negatywne emocje.

czwartek, 20 października 2016

Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem)

Czasu mało, ciągle gdzieś biegamy i na przygotowanie obiadu sił już nie mamy, a zjadło by się coś smacznego w przygotowaniu nieskomplikowanego, dlatego polecam Wam makaron Lubella Pełne Ziarno z łososiem, warzywami i ciekawymi przyprawami.
Smaczne, aromatyczne danie makaronowe w kilka chwil gotowe.
Czas przygotowania, to czas, wody i makaronu gotowania, plus 2 min podgrzewania i końcowego doprawiania. Takie danie jest nie tylko, kolorowe, ale i bardzo zdrowe. 
Przepis przygotowałam na konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella"


środa, 19 października 2016

Aromatyczny gulasz wołowy

Aromatyczny gulasz bo doprawiony cudownymi przyprawami i duszony z warzywami.
 Z makaronem można go podawać, do ziemniaków dodawać, z kaszą łączyć czy pęczakiem,
 a placki ziemniaczane zjadać ze smakiem.


niedziela, 16 października 2016

Owsiane ciasteczka z prażonym słonecznikiem i sezamem

Ciasto na płatkach owsianych, sezamu i słonecznika zagniecione w formie cienkich krążków upieczone, po przestudzeniu chrupie znakomicie i smakuje wyśmienicie.
 Ciasteczka takie dzieci z chęcią zjadają i do szkoły ze sobą zabierają. 

środa, 5 października 2016

Hreczanyki, czyli mielone z kaszą gryczaną – kuchnia regionalna

Podkarpackie kotlety z kaszy gryczanej, mięsa mielonego, z dodatkiem, jaj i czosnku przez praskę przeciśniętego. Wszystkie połączone ze sobą składniki, sprawiają, że po u smażeniu powstają z nich smaczne kotleciki. Z sosem podane, zieleniną posypane, są w przygotowaniu banalne, a w smaku genialne. Jeśli do Sanoka, przyjedziecie to w centrum Rynku je znajdziecie. Warto wstąpić do Karczmy gdzie regionalnie gotują i swoimi smakołykami gości częstują. Turyści chętnie je zamawiają, bo dzięki temu smaki podkarpackie poznają. Jeśli w najbliższym czasie w te rejony się nie wybieracie, to gotowy przepis na nie, tu macie :) Sos do nich według własnych smaków przygotujcie i  Hereczanyki smakujcie.

Fuczki - kuchnia regionalna

Fuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone. Najlepsza do nich jest kapusta w domu ukiszona, bo jest w sam raz, nie przekwaszona. 
Ja do Fuczków, mojej mamy kapusty dodałam i dzięki niej super smak uzyskałam. 
Placki w przygotowaniu są bardzo szybkie i banalne, a smakują idealnie. 
Kminek, cząber nadał im wyrazistości, a świeżo mielony pieprz ostrości. 
Kto ich nie spróbuje, niech żałuje :p

wtorek, 4 października 2016

PROZIAKI – kuchnia regionalna

Proziaki to rodzaj placuszków z mąki, kwaśnego lub zsiadłego mleka, sody i soli, 
dodaje się czasem jajek, ale jak kto woli :)
 Ja ciasto z jajkami przygotowałam, dzięki temu smak i lekko żółty kolor uzyskałam. 
To jeden z najbardziej charakterystycznych podkarpackich wypieków regionalnych, jakże prostych w przygotowaniu, a w smaku oryginalnych. Często na festynach, imprezach biesiadnych czy jarmarkach gospodynie na świeżo je wypiekają i z różnymi dodatkami polecają. Kształty mają różne są okrągłe, kwadratowe lub lekko podłużne, ale to ich zapach ,smak przyciąga każdego do skosztowania choćby jednego. Polecam je spróbować, nie będziecie żałować.