piątek, 30 września 2016

Halyszki ziemniaczane (kartoplani haluszki) – kuchnia regionalna

Kuchnia POLSKA REGIONALNA jest najlepsza, genialna. 
W każdym regionie specjałów można skosztować i w nich się rozsmakować. 
A tam gdzie tradycja, silne ma korzenie kulinarne, są dania proste, ale niebanalne.
 To kuchnia, która nie zainteresowała się fast foodami bo szczyci się swoimi kulinarnymi specjałami.
Kuchnia podkarpacka jest zaczarowana, w tajemniczych nazwach, prostota dań jest schowana. 
Pod hartaczami, krężałkami, kuzielem, halyszkami czy bałabuchami odnajdziecie smaki regionalne,
 jedyne w swoim rodzaju, niepowtarzalne.
"Halyszki ziemniaczane"  to starte ziemniaki z jajkiem, mąką zmieszane i w osolonej wodzie ugotowane. 
Jeśli smażony boczek i bryndzę do nich dodamy, to gotowe danie już mamy. Jedna rada, z polskich ziemniaków je przygotujcie,
 a ilość dodanej mąki wyczujcie. Pierwsze na próbę jednego ugotujcie i go skosztujcie. Pamiętam, jak niesprawdzone ziemniaki  kupiłam, z niech masę wyrobiłam, a jak się gotowały, to na części się rozpadały. 
Sekret ich przygotowania w jakości ziemniaków jest schowany, używaj polskich, a sukces będzie gwarantowany ! :)

środa, 28 września 2016

Gołąbki z ziemniakami – kuchnia regionalna

Polska jest cudowna, kolorowa do „zwiedzenia, smaczna, zdrowa do zjedzenia”.
Zapraszam  na regionalne podkarpackie dania, które warte są do spróbowania. 
Z darów ziemi są przygotowywane, proste nie przekombinowane.
Podkarpacie szczyci się najbardziej różnorodną kuchnią regionalną, wyjątkowo bogatą, zróżnicowaną, dla mnie osobiście genialną.
W tym rejonie certyfikowanych produktów tradycyjnych, (zarejestrowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi) największą liczbę znajdziecie i dla każdej miejscowości charakterystycznych dań, produktów skosztujecie.
Ja dzisiaj gołąbki ziemniaczane z boczkiem i skwarkami przygotowałam, bo kiedy w dzieciństwie pierwszy raz je skosztowałam, to moje "kubki smakowe oszalały", tak mi posmakowały. 
Często babcia, mama, teściowa je przygotowywały i o tym, że je lubię dobrze wiedziały i mnie na nie zapraszały, a kilka na wynos dawały .
Smakowały zawsze znakomicie, a teraz przyznam się skrycie, że te gołąbki pierwszy raz sama przygotowałam, ale wcześniej przepisy, rady od rodziny pozbierałam.
Na ucztę gołąbkową wspomniane kobiety zaprosiłam i gołąbkami ugościłam. Długo milczały, tylko gołąbki zjadały, a potem zgodnie powiedziały, że dawno tak dobrych nie smakowały. 


poniedziałek, 26 września 2016

Mini drożdżówki kokosanki (ok. 70 szt.)

Ciasto drożdżowe masą kokosową z dodatkiem wanilii i mleczka kokosowego wysmarowałam, 
w mini roladki je poskręcałam. Wierzch jajkiem posmarowałam i cukrem trzcinowym posypałam. 
Po upieczeniu wyszły znakomicie i smakowały  wyśmienicie.
W pierwszej wersji, na kształt rogalików miałam je przygotować, ale jeszcze trzeba było obiad gotować, 
więc ciasto w całości rozwałkowałam, a wierzch nadzieniem posmarowałam. 
Na prostokąty pokroiłam i mini roladki z nich zrobiłam.
 Czas na ich przygotowanie maksymalnie zmniejszyłam i jeszcze obiad ugotować  zdążyłam.
Takie drożdżówki do szkoły, pracy czy na imprezę będą w sam raz,
 malutkie, smaczne, do zjedzenia na dwa, jeden raz.

piątek, 23 września 2016

Indyk po francusku - rolada

Ciasto francuskie marznie bo jest mocno schłodzone, mięso z indyka jest już zmielone, ser camembert w plasterki pokroić by się chciało, ale to jeszcze za mało!
 Oliwki nie chcą być już w całości, a musztarda i pieprz szaleją z ostrości. 
Jajko chce pozbyć się swojej skorupki, a czosnek swojej cieniutkiej łupki. 
Cebula z chęcią by się rozebrała i pokroić w kostkę by się dała.  
Pomóżmy wszystkim składnikom spełnić ich życzenia i zróbmy z nich coś dobrego do zjedzenia. Farsz mięsny  na ciasto poukładajmy, sera camembert w plasterkach dodajmy.
Jak już ciasto na roladę zwiniemy, na blachę przeniesiemy, jajkiem posmarujemy, pieprzem posypiemy to w piekarniku wypiekajmy, a potem przyjemności smakowej się oddajmy.




środa, 21 września 2016

Krem z dyni, batata na mleczku kokosowym

Dynia teraz króluje, pomarańczowym kolorem imponuje. Jest duszona, pieczona, gotowana na różne sposoby przygotowana i na słodko, czy ostro serwowana.
Dynię  z papryką upiekłam w piekarniku, marchew, batata podsmażyłam w garnku na palniku. 
Wody, przypraw dołożyłam i do miękkości udusiłam. Warzywa razem zmieszałam, 
mleczka kokosowego dolałam,  na krem zmiksowałam  i z prażonymi pestkami dyni podałam. 

Słodkość z ostrym tu idealnie się komponuje i dlatego tak dobrze smakuje, zarówno na ciepło podana, 
jak na zimno, prosto z lodówki wyciągana.
Moja teściowa mówiła, że nigdy „dynia -nki”  nie lubiła, ale gdy ją skosztowała, 
to tak jej posmakowała, że od razu do dyni się przekonała. 

Słodycz jest tu pierwsze wyczuwalna, a na końcu ostrość, która jest genialna.
W smaku  jest wyrazista, ta moja zupa krem słodko – ognista.  

poniedziałek, 19 września 2016

Płaski chlebek z pieprzem zielonym

Ten chlebek ma kształt nietypowy, a smak wyjątkowy. 
Pieprz marynowany został dobrze rozdrobniony z bazylią i ciastem połączony, 
to sprawiło, że chleb smakuje niebanalnie, dość oryginalnie. 
Ostrość przy każdym kęsie jest wyczuwalna, a sama kromka lub z masłem jest idealna.

środa, 14 września 2016

Pieczone jabłka w cieście cynamonowym

 Jeśli lubicie jabłka pieczone, to może być to Wasze ciasto ulubione. 
Jabłka obieracie, gniazda z nich wydrążacie, składniki na ciasto miksujecie, do jabłek dodajecie, tylko pieczecie i ciepłe jeść już możecie. 
Proste do przygotowania, a jaka radość smakowania :)


sobota, 10 września 2016

Kiełbasa z pieczoną papryką, kaszą jaglaną i chrupiącymi boczniakami

Kiełbasa surowa tradycyjnie wędzona została na plasterki pokrojona, z cebulką podsmażona. 
Papryki w piekarniku pieczone, następnie skórki i pestek pozbawione, w plasterki pokrojone 
do kiełbasy zostały dołożone. Kasza zaś oddzielnie gotowana, z kiełbasą i papryką została zmieszana. 
Danie to po doprawieniu mogłoby być już gotowe, ale dzięki chrupiącymi boczniakami 
stało się oryginalne, wyjątkowe.

piątek, 9 września 2016

Francuskie mini roladki z kabanosami

Czasem gotowe produkty kupuję i z nich szybkie przekąski przygotowuję. Ciasto francuskie, kabanosy  tym razem zakupiłam, sera, pieprzu, jajko dołożyłam. 
W kilka chwil roladki z tych składników przygotowałam i w piekarniku wypiekałam. 
Roladki takie proste, fajnie ostre, czyli kabanosy w cieście francuskim schowane jako przekąska podawane. 


środa, 7 września 2016

Drożdżowe ciasto z pesto z rukoli i camembert

Pesto z rukoli  przygotowałam i tak sobie pomyślałam, czemu nie zrobić coś nietypowego
 i w smaku ciekawego.
Ciasto z dodatkiem pesto w mikserze wyrobiłam i z camembert połączyłam. 
Następnie do formy je przełożyłam, pozostałe pesto dołożyłam, 
które brzegiem ciasta przykryłam i do zimnego piekarnika włożyłam.
 Ciasto powoli się wypiekało i pod wpływem temperatury swoją objętość zmieniało.
 Wierzch przyrumienił się idealnie i ciasto wyszło niebanalnie.

sobota, 3 września 2016

Chleb pszenno razowy z siemieniem lnianym

Mąka w szafce kuchennej, drożdże w lodówce zawsze u mnie czekają i z różnymi dodatkami 
w pyszne domowe pieczywo się zamieniają.
 Lubię taką świeżą kromkę z samym masłem zjadać i już niczego nie muszę dodawać. 
Taki chlebek jest najlepszy bo domowy, smaczny i zdrowy.
Ten smakuje i pachnie wyśmienicie, a siemię lniane i skórka chrupie znakomicie.



czwartek, 1 września 2016

Drożdżowe ciasto z gruszkami

Drożdżowe ciasto błyskawicznie się przygotowuje, bo wszystkie składniki tylko się miksuje. Cukier trzcinowy z mielonymi migdałami na patelni podgrzewamy i w nim gruszki obtaczamy. Ciasto do okrągłej formy przelewamy, na wierzchu gruszki układamy, pozostały cukier, migdały dodajemy i tak przygotowane ciasto 25 min pieczemy.  Życzę smacznego ciasta gruszkowego :)