środa, 24 sierpnia 2016

Tarta malinowe love

Maliny to moje ulubione owoce sezonowe, bo są smaczne, czasem kwaśne, słodkie,
 ale przede wszystkim zdrowe. 
Prosto z krzaka najlepiej smakują, a pozostałe w koszyczku lądują
 i ciasta, desery ozdabiają gdzie smakowo pierwsze skrzypce grają. 
Pozostałe w formie soków w butelki zostają schowane bo herbatki z takim sokiem zimową porą to moje ukochane. Dzisiaj Wam przepis na tarte proponuję i już kolejny deser z udziałem malin szykuję.

piątek, 19 sierpnia 2016

Grillowany rostbef z talarkami z ziemniaka, chipsami z buraka i warzywami

 Dzień słoneczny - wymarzony, grill rozpalony, więc mięso i warzywa się grillują, a potem na talerzach lądują. Zostaje tylko zjadanie i wspólne biesiadowanie. 


środa, 17 sierpnia 2016

Ruskie pierogi na cieście jogurtowym 0% z pieprzem zielonym

Ruskie pierogi moje ulubione, a jeśli samemu są ulepione, to najbardziej smakują i niewiele kosztują. 

Wiadomo, że pracy i czasu wymagają, ale po ugotowaniu szybko z talerza znikają. 

Ciasto na jogurcie naturalnym 0% przygotowałam i dzięki temu lekkie, elastyczne uzyskałam. 

Ziemniaki z serem białym 0% połączyłam i pieprzem wyostrzyłam. Pieprz zielony nadał świeżego, ziołowego aromatu i bardzo fajnego smaku. 

Pierogi na dwa sposoby ulepiłam, a dzieciom malutkie, na jeden kęs zrobiłam, które znikały jak szalone i dlatego zdjęcia ich nie są zrobione :) CHYBA MUSIAŁY SMAKOWAĆ :p


poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Grillowane placki z pasztetem

Kiedy na wycieczkę się wybieracie to swoje przekąski ulubione zabieracie. 
Takie które szybko się przygotowują, a jednocześnie oryginalnie smakują. 
Ja cisto z mąki pszennej wyrobiłam, nadzieniem z pasztetu z kaparami i pieprzem zielonym marynowanym wypełniłam, w sakiewki skręciłam i za pomocą wałka spłaszczyłam. 
Placki na grillu wypiekałam i przekąskę gotową już miałam.
Takie placki na gorąco są genialne, ale na zimno również smakują idealnie.


 

Zapiekana kasza gryczana z zupie grzybowej i pieczarkami

Kasza jest surowa, zupa PROFi zaś gotowa, pieczarki podsmażone, razem połączone, pieprzem wyostrzone i w piekarniku zapieczone. Na końcu śmietanką podlane, serem żółtym posypane, pietruszką posypane i  z chipsami serowymi podane.

 Takie proste wykonanie, trochę dłuższe czekanie, ale potem zjadanie jest smakowo nagradzane. 

Do pudełeczka można zapakować, do plecaka schować, a w przerwie podczas wycieczki zasiąść do jedzenia

 i równocześnie rozkoszować się pięknem otoczenia.


Francuskie roladki z pasztetem i camembert

Ciasto francuskie pasztetem pomidorowym posmarowałam, ser camembert, kapary, czerwoną świeżą paprykę dodałam, w roladę zawinęłam, na krążki pocięłam, w odstępach w okrągłej formie poukładała 
i w piekarniku wypiekałam. 
Roladki fajnie wyglądały i  z łatwością się oddzielały.
 Pasztet fajnie z serem się skomponował i po połączeniu z ciastem dobrze smakowała.


czwartek, 11 sierpnia 2016

Farfalle z ziołami i sałatą lodową

Makaron z ziołami i sałatą lodową ( wszystko z domowego ogródka) 
to danie ekspresowe i myślę, że nietypowe.
 Zioła często do dań z makaronem są dodawane, ale z sałatą lodową podsmażane, smakiem zaskoczą z pewnością, a jego przygotowanie łatwością.
 Czas dania to tylko czas makaronu gotowania i 2 min podgrzewania. 


niedziela, 7 sierpnia 2016

Ostre pierożki serowe z czerwonym bobem

Niby zwykłe pierożki, a jednak inaczej wyglądają i ciekawy sezonowy smak mają,

 bo bób krótko u nas króluje, więc dlatego tak dobrze smakuje.
 Z bobu smaczny farsz do ciasta zrobiłam, kiedy z serkiem i zieloną pietruszką go połączyłam. Masło zaś z trawą cytrynową i papryczkami podgrzałam i nim pierożki polałam.

Pierożki wyszły delikatne i kremowe, a dzięki omaście ostre - wyjątkowe.

Tort z kaszy gryczanej z pesto i kurkami

Tort nie musi być na słodko podawany i masami przekładany.
 Tort nie musi być na specjalne okazje przygotowywany,  jako deser serwowany.
Taki tort na obiad zaskoczy każdego, a jego przygotowanie to nic trudnego!
Mój tort z kaszy gryczanej z serkiem kremowym z pesto o kolorze wyjątkowym, z kurkami rodzinie podałam
 i jego smakiem oraz wyglądem  ich oczarowałam.

Grillowana paratha z serkiem kremowym

Ziarna orkiszu pierwsze dobrze zmieliłam następnie mąki pszennej, wody, soli i łyżkę oleju dołożyłam. Ciasto dobrze wyrobiłam i na chwilę dla zwiększenia elastyczności do miseczki odstawiłam. Nadzienie z serka Arla o smaku słodkawym przygotowałam do którego szczypiorek, pietruszkę dodałam. Pieprzu, chili dołożyłam i dzięki temu smak lekko  wyostrzyłam. Ciasto na 12 części podzieliłam, na połowę nadzienie nałożyłam, pustymi krążkami poprzykrywałam, brzegi pozwijałam i poodciskałam. Placki na grillu opiekałam i gotową przystawkę o oryginalnym nadzieniu szybko miałam.  Nie trzeba nic już do nich dodawać, tylko same ze smakiem zajadać. 
 Z zewnątrz chrupiące, a w środku zaskakujące.

piątek, 5 sierpnia 2016

Tarta malinowa z miodową pana cottą i jagodami

Maliny, jagody... owoce lata kuszą smakami i pięknymi kolorami. Nie ma na co czekać, tylko trzeba je zbierać i za zdrowych owoców zjadanie się zabierać. 
A jeśli nie macie w domowym ogródku takich smakołyków to na bazarze, w sklepach jest ich bez liku. 
Ja tartę z malin i jagód przygotowałam i powiem szczerze, że w jej smaku się rozkochałam. 

Drożdżowy precel z gorzką czekoladą

Wystarczy jeden precel z ciasta drożdżowego przygotować, a będzie można wiele osób nim poczęstować. Ciasto z tartymi migdałami zostało wyrobione

 i kawałeczkami gorzkiej czekolady połączone. Nie jest trudne do przygotowania, a radość jest olbrzymia z jego zjadania.


wtorek, 2 sierpnia 2016

Fusilli z warzywami i szynką długodojrzewającą z tajską nutą

Makaron pierwsze gotujemy i w tym czasie za krojenie warzyw się bierzemy. Papryki kolorowe delikatnie podsmażamy, do nich pomidorki dokładamy, doprawiamy, makaron dokładamy 
i całość mieszamy. Na koniec tylko szynkę dodajemy, tajskimi przyprawami posypujemy, bazylią tajską ozdabiamy i już na gorąco sałatkę makaronową mamy.