czwartek, 28 lipca 2016

Chleb na smalcu z czosnkiem i zielonymi oliwkami

Ciasto na chleb z mieszanki mąk przygotowałam do którego smalcu z czosnkiem dodałam, oliwek zielonych dołożyłam, pieprzem doprawiłam i dobrze  wyrobiłam. W cieple się rozrastało, a potem w piekarniku wypiekało. Chlebek wyszedł niesamowicie kruchy i chrupiący w smaku zaskakujący. 

środa, 27 lipca 2016

Spaghetti z cukinii z kurkami smażonymi z trawą cytrynowa

Kurki do przygotowania pysznych dań zapraszają, bo mało czasu swojego mają, sezonowo się tyko  pokazują
 i swoim smakiem nas oczarowują.
 Dlatego z młodą cukinią je przygotowałam i w kilka chwil szybki obiad już miałam. 

sobota, 23 lipca 2016

Pszenne podpłomyki z białą fasolą

Podpłomyki z dodatkiem ugotowanej białej fasoli przygotowałam, które w bardzo wysokiej temperaturze w piekarniku wypiekałam. Takie podpłomyki to idealna przekąska lub dodatek,
do grillowanych kiełbasek, czy sałatek. Można je same zajadać lub z ulubionymi pastami podawać. Pieczywo idealnie zastępują, a dzięki fasoli ciekawie smakują.

środa, 20 lipca 2016

Spaghetti z karmelizowaną marchewką i zielonym kalafiorem

Czasem wystarczy kilka składników połączonych, dobrze doprawionych, by powstało z nich danie niebanalne w smaku oryginalne. 
Makaron spaghetti z karmelizowaną marchewką i różyczkami zielonego kalafiora połączyłam, solą himalajską i mieszanką przypraw chili doprawiłam, świeżą bazylię dodałam i proste danie w kilka chwil przygotowałam. To danie zdrowe, kolorowe i smakowo wyjątkowe.

niedziela, 17 lipca 2016

Przekąska francuska z kurkami, oliwkami i zieloną pietruszką

Kurki już się pojawiły, więc do mojej kuchni trafiły. Na patelni je podsmażyłam, ciasto francuskie w prostokąty pokroiłam, które wcześniej pietruszką z oliwkami zmiksowanymi wyłożyłam

 i dopiero kurki dołożyłam. Każdy kawałek ciasta pozawijałam, wierzch  roztrzepanym jajkiem

 z żółtym serem zmieszanym posmarowałam i do rozgrzanego piekarnika na 15 min dałam. 

Takie francuskie  z kurkami smakołyki na ciepło można podawać lub na zimno sobie zajadać. 

To jest szybka przekąska grzybowa i myślę, że warto ją spróbować. 

piątek, 15 lipca 2016

Grillowana karkówka z warzywami

Kiedy słońce mnie obudziło, to zrobiło mi się bardzo ciepło i miło. Postanowiłam coś pysznego na świeżym powietrzu przygotować, więc nie pozostało nic innego, jak tylko grillować. Karkówkę rano z marynacie na bazie oleju rzepakowego i octu balsamicznego z sokiem malinowym zamarynowałam i świeże prosto z działki warzywa do niej przygotowałam. Wszystko równocześnie się grillowało i bardzo dobrze smakowało. 
Z ulubionym sosem, musztardą podałam i promieniami słońca oraz smakiem potrawy z całą rodziną
 się rozkoszowałam.

czwartek, 14 lipca 2016

Spaghetti w pesto z rukoli i kwiatkami bazylii

 Czasu mało, ciągle gdzieś biegamy i na przygotowanie obiadu sił już nie mamy, a zjadło by się coś smacznego w przygotowaniu nieskomplikowanego, dlatego polecam Wam makaron w pesto
 z rukoli zmieszany do którego kwiatki bazylii i ser został dodany . 
Makaron się gotuje, pesto się miksuje, następnie mieszamy, ser, pieprz marynowany dokładamy, kwiatkami ozdabiamy i już gotowe danie mamy. 

środa, 13 lipca 2016

Ziołowe grillowane warzywa

Grillować będziemy więc każdy myśli, kaszankę, mięso, kiełbaski kupujemy i z ketchupem, sosami sobie zjemy! Ja jednak wolę warzywa grillować na różne sposoby je smakować. Kolorowe warzywa ziołami tajskimi i toskańskimi doprawiłam, delikatnie posoliłam, pieprzem smak wyostrzyłam, olejem delikatnie skropiłam i na grill wszystko razem położyłam. Warzywa z mieszanką przypraw fajnie się połączyły i ciekawy bukiet smaków utworzyły.  Danie z grilla kolorowe i bardzo zdrowe. Kiedy je podałam to kolejne zamówienie na nie miałam, bo nie dość że od tradycyjnego grillowania zrezygnowałam, to w smakach przypraw ich rozkochałam.

czwartek, 7 lipca 2016

Greckie spaghetti z cukinią, szparagami i marchewką

 Spaghetti zawsze z sosami się kojarzą, ale co niektórzy o lekkiej wersji marzą, dlatego z warzywami polecam przygotować i smakiem się rozkoszować. 
Marchew, cukinia i szparagi cieniutko w paseczki pokrojone, na patelni lekko podsmażone, z makaronem wymieszane i do całości listki bazylii dodane. 
Doprawione greckimi przyprawami i można „zajadać” się spaghetti z warzywami. 

niedziela, 3 lipca 2016

Grillowany kurczak z cukinią i ziemniakami

Filety z kurczaka marynatą musztardową zamarynowałam, następnie cienkie plastry cukinii do nich dodałam. Ziemniaczki dobrze doprawiłam i grilla rozpaliłam. Wszystko w folię aluminiową schowałam i spokojnie czekałam, aż filety będą ozłocone, a ziemniaczki dobrze upieczone.
Całość posiekaną młodą cebulką ze szczypiorkiem posypałam i smaczny obiad gotowy miałam.