środa, 29 czerwca 2016

Ryż pełnoziarnisty z kurczakiem tajsko-cytrynowym duszonym z porami i brokułem

Filety z kurczaka są dobrze doprawione, następnie delikatnie na oleju rzepakowym podsmażone. 
Pory w plasterkach są dodane, niewielką ilością wody zalewane, chwileczkę duszone, do smaku doprawione. Różyczki brokułu na wierzch poukładane, pod wpływem pary ugotowane, z ryżem pełnoziarnistym podane, 
 a do smaku bazylią czerwoną i czarnuszką udekorowane. 
 Danie smaczne fit– zdrowe, a dzięki przyprawom w smaku oryginalne i wyjątkowe. 

sobota, 25 czerwca 2016

Makaron bavette z grillowanym kurczakiem, cukinią i czerwoną bazylią

Makaron bavette to spaghetti tylko niezaokrąglony, a na płaski zrobiony. Tak jak dobre spaghetti smakuje,
ale z widelca podczas jedzenia się nie ześlizguje :P. Moje danie jest bardzo smaczne i zdrowe. 
Kurczak musztardą jest nacierany, następnie grillowany, cukinia podsmażana przyprawą – suszone pomidory z czosnkiem i bazylią doprawiana. 
Mięso i cukinia z makaronem zmieszana, bazylia czerwona w dużej ilości dodana, 
grana padano dołożone i pieprzem doprawione. 

środa, 22 czerwca 2016

Pizza z grilla z camembert i szynką dojrzewającą

Ciasto na pizzę z mąki chlebowej wyrobiłam i dzięki niej tradycyjne ciasto  zmieniłam. 
Na duży krążek je rozwałkowałam, na obrzeżach ser camembert poukładałam, ciasto w przerwach  pozaginałam i fajny kształt pizzy uzyskałam. Środek ketchupem zmieszanym z sosem chili posmarowałam, oliwki i pomidorki cherry tylko dodałam. Pizza na grillu piekła się idealnie, a po dodaniu szynki dojrzewającej, cebulki ze szczypiorkiem i bazylii smakowała genialnie.
Pizzą tą można kilka osób na raz częstować i pozostało Wam tylko jej spróbować. 
Myślę, że w piekarniku jak ją upieczecie, to również w niej się rozsmakujecie.

środa, 15 czerwca 2016

Tarta szarlotka pod bezą

 Kawałek tarty z jabłkami zapewne zjeść nie zaszkodzi, a jej słodkość  tylko dogodzi.
TARTA ta to kruche ciasto, marmolada, kokos, jabłka, beza chrupiąca, delikatna, 

słodka i zapachem kusząca. 

Ciepła jest idealna, a na zimno niebanalna. 

Kto słodkości potrzebuje niech ten przepis wypróbuje.


poniedziałek, 13 czerwca 2016

Chleb pszenno razowy z świeżym rozmarynem

 Chlebek, smaczny, zdrowy - rozmarynowy. 

Ciasto mąki razowej i pszennej przygotowane do którego płatki żytnie błyskawiczne, zostały dodane. Rozmaryn nadał smaku nietypowego, jak dla mnie bardzo smacznego.

sobota, 11 czerwca 2016

Zapiekane bataty z boczkiem

Starte słodkie ziemniaki czyli baty z mąką, jajem wymieszałam, przyprawy i posiekany szczypiorek do nich dodałam. Formę na tarte boczkiem wyłożyłam na wierzch masę ziemniaczaną przełożyłam. 
Całość w piekarniku zapiekałam i z serkiem kremowym na obiad podałam. 
Danie wyszło w smaku nietypowe i fajnie pomarańczowe.

czwartek, 9 czerwca 2016

Zielone pierożki z pasztetem i kaparami

Ciasto na pierożki ze szpinakiem przygotowałam i małe krążki powycinałam.

Pasztetem dworskim je wypełniłam, kapary dodałam i ciasto skleiłam. 
Gdy je ugotowałam to masełkiem polałam, tymianku, pieprzu i kiełków brokuł dodałam. 
Takie pierożki  z pasztetem smakują genialnie i wyglądają niebanalnie.

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Grillowane paprykowe podudzia z talarkami i cukinią

Paprykowe podudzia z lekką pikanterią, soczysta cukinia na grillu przygotowane 
 chrupiącymi talarkami o słodkiej nucie  podane. 
Tradycyjne danie, fajnie doprawione to takie moje grillowanie ulubione.  
Soli w tym daniu nie dodałam, a smak i tak uzyskałam.