niedziela, 29 maja 2016

Grillowany kurczak o nucie miętowej ze szparagami i talarkami ziemniaczanymi

Filet z kurczaka w oleju rzepakowym z dodatkiem świeżej mięty i bazylii tajskiej zamarynowała, następnie paprykę czerwoną na wierzch poukładałam. Folią aluminiową każde, oddzielnie pozawijałam i z dwóch stron grillowałam. Podałam go z grillowanymi talarkami i chrupiącymi zielonymi szparagami. 
Mięso wyszło soczyste, idealne, a przygotowanie jego jest proste, banalne.

środa, 25 maja 2016

Ziołowe risotto z golonką i jajkami przepiórczymi

Risotto z golonką najpierw zaplanowałam,  do którego mnóstwo ziół dodałam. Dopiero na końcu solą doprawiłam bo oliwkami, kapary ją częściowo zastąpiłam. Jajka przepiórcze przez przypadek w risotto wskoczyły, bo moje oczy nagle w lodówce je zobaczyły. Fajnie nie tylko wyglądały, ale ciekawego smaku dodały. W tym daniu również galareta z golonki swoje 5 gr. smaku dołożyła, a skórka z sera wędzonego fajnie smak zwiększyła.

Grillowana cukinia faszerowana wołowiną

Małe, okrągłe cukinie na połowę przekroiłam, następnie środek wydrążyłam, farsz mięsny do nich dodałam i na grillu zapiekałam. Pod koniec ser żółty na wierzch poukładałam i sos na bazie majonezu, ketchupu i musztardy przygotowałam. 
Można ją jako przystawkę podawać, lub jako główne danie zajadać. 

Meksykańska zupa z paloną papryką i ryżem

Zupę meksykańską z mięsa świeżo mielonego przygotowałam, do której mnóstwo przypraw i warzyw dodałam. Papryki kolorowe zanim do niej dołożyłam nad palnikiem przypaliłam, następnie skórkę zeskrobałam i pokrojone warzywa w paski do zupy dodałam, dzięki temu papryki stały się delikatniejsze
 i z pewnością smaczniejsze.
Zupę gęstą i dobrze doprawioną ugotowałam, a dla złagodzenia smaku, ryż na sypko do niej dodałam.

wtorek, 24 maja 2016

Grillowana rolada z kurczaka z serkiem kremowym, pesto z rukoli i warzywami

Filet z kurczaka pesto z rukoli nadziałam do którego jeszcze serek kremowy o smaku pesto i rukoli dodałam. Całość w folię aluminiową schowałam i na kształt walca uformowałam. Ziemniaki w oleju z solą, pieprzem obtoczyłam, świeżego lubczyku dołożyłam, w folię zawinęłam i za grillowanie się wzięłam. Pod koniec szparagi i pomidorki na grill dodałam i po kilku minutach gotowe już  miałam.
Roladki wyszły wyjątkowe, delikatne i kremowe, które z warzywami podałam i z rodziną się grillowanym daniem zajadałam. 

poniedziałek, 23 maja 2016

Dorsz pod pomarańczową kołderką z buraczkami i puree z kalafiora

 Zapraszam na dorsza cytrynowego, biało – pomarańczowego. Marchewka dodaje smaku i słodkości, dzięki temu zyskuje na jakości. Dorsz ciekawie z puree kalafiorowym smakowo się komponuje i z chrupiącymi buraczkami, skropionymi sokiem cytrynowym jeszcze lepiej smakuje. 

piątek, 20 maja 2016

Pappardelle pomidorowe z serem miętowo-ziołowym i orzechami włoskimi

Smaczne, aromatyczne danie makaronowe w kilka chwil gotowe. 
Czas przygotowania, to czas makaronu gotowania. 
Podczas gotowania makaronu, ser przygotowujemy, z pomidorami suszonymi na patelni grzejemy, składniki ze sobą mieszamy, prażone orzechy dokładamy, listkami mięty smak podkreślamy 
i do rozsmakowywania się zabieramy. Soli nie używamy, bo w serze i w ziołach ją mamy.

wtorek, 17 maja 2016

czwartek, 12 maja 2016

Szparagi z wędzonym łososiem i serem

Danie to jest ekspresowe, wystarczy 10 min i już jest gotowe. Składniki kolorami kontrastują i wspólnie bardzo dobrze smakują. 
Soli tylko szczypty używamy bo przecież musztardę słoną mamy, a i serek jest dobrze doprawiony, słony i z ziołami połączony. 

wtorek, 10 maja 2016

Tort kuskus z golonką, groszkiem pod pesto na bazie oleju rzepakowego i rukoli

Czy można danie w 10 min przygotować, a potem się w nim rozsmakować?
Pierwsze składniki przygotowujemy, w czajniku wodę zagotowujemy, kuskus z koperkiem mieszamy, wrzątkiem na 5 min zalewamy, groszek również w gorącej wodzie parzymy, a w tym czasie pesto z rukoli robimy. Pozostaje tylko warstwami, kuskus połączyć z innymi składnikami. Tort ten z pewnością do deserów nie zaliczymy, na pewno nim się nie przesłodzimy, bo nie dość, że jest ekspresowy, to jest bardzo zdrowy.
Słodkiego tortu nie da się zjeść na raz całego, ale tego mojego, należy w całości zjadać i nawet jeszcze jedną porcję dokładać.
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego, należy go używać do przygotowywania smacznych i zdrowych dań".

piątek, 6 maja 2016

Tarta ze szparagami, serkiem w masie szpinakowo jajecznej

Szparagi w tarcie pięknie wyglądają, bo cudowny kolor zielony maja, z serkiem białym kontrastują, a razem idealnie smakują.
 Masa jest z jajek, śmietany, do której szpinak został dodany. 
Tarta wyszła chrupiąca w smaku zaskakująca.

środa, 4 maja 2016

Spaghetti z pomidorkami i horaphą

Makaron często u mnie w domu króluje, bo szybko z niego dania się wyczarowuje. 
Dzisiaj polecam Wam spaghetti na chudym mięsie z szynki wieprzowej przygotowane do którego całe pomidorki cherry zostały dodane. Makaronu z mąki z pszenicy durum, zwanej semoliną wykorzystałam,
 bo zdrowsze danie uzyskać chciałam.  Taki makaron od zwykłego pszennego bogatszy jest w białka, witaminy i składniki mineralne, czyli danie z nim dla zdrowie będzie idealne. 
Ser grana padano spaghetti dodał smaku owocowego, a horapha czyli bazylia tajska lekko anyżowego.