środa, 30 marca 2016

Sałatka z szynką, mozzarellą i pomidorkami suszonymi

 Kto je sałatki ten jest piękny i gładki, tak się powiada i dobrze się składa, bo mam dla Was propozycję wyjątkową, sałatkę kolorową. Pomidorki do niej wcześniej przygotowujemy i w oleju przechowujemy.
 Łączymy szynkę szwarcwaldzką, ser mozzarella, mix sałat, oliwki zielone, całość ziołami i przyprawami
 do smaku jest doprawione, na koniec pomidorki dokładamy i olejem z nich polewamy.

czwartek, 24 marca 2016

Jajka w cieście drożdżowym z dodatkiem chrzanu i musztardy

Ciasto drożdżowe za pomocą chrzanu, musztardy oraz pieprzu wyostrzyłam i w nim jajka ukryłam. 
Ciasto puszyste, a w smaku oryginalne, zapewne będzie to wielkanocne danie niebanalne.
 Przyznam się, że problem z formy, wyciągnięciem miałam, dlatego przygotowanie w tortownicy zaproponowałam. Smak ciasta ma tu znaczenie, a nie jajek ułożenie. Można też ciasto do formy okrągłej przełożyć, połówek z jajek dołożyć, nie przykrywać, niech w cieple rośnie radośnie, upiec, a potem świętować i ciasto z jajkami smakować. 

środa, 23 marca 2016

Mazurek czekoladowo chałwowy z orzechami nerkowca i batonem

Często na stołach wielkanocnych MAZURKI do nas się uśmiechają i mnóstwo bakalii w sobie mają. Są też owocowe, marcepanowe, na kruchym spodzie lub biszkoptowe. Każdy ich wygląd jest przemyślany, pięknie ozdabiany. Ja jednak na prostotę postawiłam i bardzo szybko go zrobiłam. Ciasto, wiadomo czasu na przygotowanie i pieczenie potrzebuje, ale moją masę do mazurka ekspresowo się przygotowuje. Jeśli czasem dysponujecie, to ciasto pieczecie, a masę w każdej chwili zrobicie i w kilka sekund jak moją ozdobicie. 

wtorek, 22 marca 2016

Czekoladowe tartaletki

Ciasto to przez przypadek przygotowałam, bo pierwsze masę do mazurka w planie miałam. 
Ciasto na mazurek już upieczone czekało, ale jak się okazało, podczas masła z dodatkami  podgrzewania, zmienił się mój plan działania. Orzechy szybko uprażyłam, jajka z kakao połączyłam, jeszcze mąki dodałam
 i masę z wszystkich składników przygotowałam. Co wyszło? ciasto mocno czekoladowe, smaczne, wyjątkowe. Dzieci w ozdabianiu mi pomagały i przy tym frajdę miały.

poniedziałek, 21 marca 2016

Wielkanocna tarta z przepiórczymi jajkami

Wielkanoc z jajkami przeważnie kojarzymy, bo z nich pisanki robimy, mazurki, babki pieczemy
 lub w sałatkach i z żurkiem jemy. 
Ja tarte z ich udziałem przygotowałam do której jajek przepiórczych dodałam. Nie tylko swym malutkim wyglądem zachwycają, ale od jaj kurzych zdrowsze właściwości mają.
Ich systematyczne zjadanie, ma antydepresyjne działanie, samopoczucie poprawiają i na dodatek miłość
 w nas pobudzają, bo za silnie działający afrodyzjak są uznawane i dlatego w „świecie jajek”, są doceniane. 

sobota, 19 marca 2016

Tarta kakaowa z białą czekoladą i jajeczkami

Tarte z masą z białej czekolady w wersji wielkanocnej przygotowałam, bo słodkie jajeczka do niej dodałam. 
Po przestygnięciu kroi się znakomicie i smakuje wyśmienicie.
 Jest słodka, kremowa, delikatna i mocno czekoladowa.
Jeśli wzorki z gorzkiej czekolady wg własnej inwencji przygotujecie, to z pewnością jej smakiem i wyglądem rodzinę na święta oczarujecie.

piątek, 18 marca 2016

Batony z płatków owsianych, słonecznika w białej czekoladzie

Domowym batonikiem z płatków owsianych i prażonym słonecznikiem, można dodać sobie dużo radości z słodkiej przyjemności. Łatwość i szybkość ich przygotowania jest prosta bajecznie, dlatego sami spróbujcie zrobić je koniecznie.

poniedziałek, 14 marca 2016

Tarta z pieczarkami, brukselką i jajkami

Ciasto w tortownicy przygotowałam, dzięki temu wyższe brzegi uzyskałam. Masą ją wypełniłam, pieczarek, brukselki i jajek dołożyłam. Po upieczeniu obręcz tortownicy odpięłam i za krojenie się wzięłam. Wyszła tak jak chciałam, chociaż przepis wymyślałam. W chrupiącym cieście, delikatna masa się schowała, która dzięki jajom ciekawie i kolorowo wyglądała. Polecam jej przygotowanie, zapewne to będzie smaczne danie.

piątek, 11 marca 2016

Wiosenna sałatka z sakiewkami z jajek i podsuszonymi pomidorkami

Sałatka kolorami się mieni, odcieniami pięknej zieleni,
na której białe jajka górują, a czerwone warzywa z nimi kontrastują.
Jest smacznie i zdrowo, radośnie i kolorowo, a gdy sos do niej dodamy,
 idealny smak uzyskamy.

czwartek, 10 marca 2016

Pizza z mozzarellą i kurczakiem

 Smaczna pizza z skręconymi z brzegami, kurczakiem, mozzarellą, zielonym groszkiem i oliwkami. Dzięki temu, że brzegi poskręcamy, ciekawy, nowy wygląd pizzy uzyskamy. 
Szybka, łatwa, smaczna i wyjątkowa, a to dlatego, że jest domowa.

środa, 9 marca 2016

Babeczki wiosenno wielkanocne

Na słodkie babeczki kilka ozdób dodałam i dzięki temu świąteczny nastrój im nadałam. 
Zrobiły się zabawne, kolorowe, niby zwykłe, a jednak wyjątkowe. 
Dzieciom zapewne się spodobają, bo fajnie wyglądają. A wiem co piszę, bo to sprawdziłam, jak na stół je postawiłam, to dzieci zaraz je pozabierały i z uśmiechem, smakiem je pozjadały.
Dorosłym też się spodobały bo wiosennie wyglądały. Talentu jak już kiedyś pisałam do ozdabiania mi brakuje, ale tym się nie przejmuję, tylko bawię się, próbuję, może kiedyś coś naprawdę pięknego wyczaruję.

poniedziałek, 7 marca 2016

Jajeczna tarta z groszkiem i marchewką

Radosna, kolorowa, smaczna i wyjątkowa. 

Kusi  wyrazistymi kolorami i fajnymi smakami.

 Moim zdaniem takie kolory uśmiech na twarzy wywołują i zwiększenie apetytu powodują.



niedziela, 6 marca 2016

Kotlety ziemniaczane z biała fasolą

Czasami się zdarza, że ziemniaków na obiad za dużo ugotujecie i potem w lodówce je przechowujecie, leżą sobie i czekają, a przecież idealnie na kotleciki się nadają. Zarówno ugniecione, jak i te w całości, po połączeniu z innymi składnikami nabiorą nowej jakości. 
Ja do nich fasoli białej z puszki dodałam, z jajkiem zmieszałam, przyprawiłam, bazylii dołożyłam, w bułce obtoczyłam i na złoty kolor wysmażyłam.
Zdjęcia szybko robić musiałam, bo w pobliżu dzieci miałam, jak kotlety skosztowały, to wszystkie poznikały, ja tylko jednego spróbowałam, bo na więcej się nie załapałam. 



piątek, 4 marca 2016

Kasza owsiana z polędwiczkami z indyka w warzywach

Kaszę owsianą niedawno odkryłam i od razu jej smak polubiłam, szybko się gotuje, jest zdrowa i dobrze smakuje.
 Warzywa na patelni podsmażyłam, polędwiczki z indyka dołożyłam, całość na ostro doprawiłam i z kaszą połączyłam.
 Kto liczy kalorie niech to danie spróbuje, a na pewno nie pożałuje, bo nie dość, że jest 
w smaku oryginalne, to przygotowanie jest proste, banalne.

czwartek, 3 marca 2016

Babka z kaszy kuskus z pieczarkami

Babkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać

 lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają. 

Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane.



wtorek, 1 marca 2016

Bułki pszenne z złotym siemieniem lnianym

 Świeże, pachnące, smaczne i chrupiące. Bułeczki pszenne z płatkami owsianymi przygotowane do których siemię lniane zostało dodane. Kolor złoty fajnie się na bułeczkach kontrastuje 
i wiadomo co domowe to lepiej smakuje. Polecam takie wypieki drożdżowe, bo są bez spulchniaczy, dziwnych dodatków czyli  zdrowe.